Hlavní obsah

Plzeň chystá v letošním roce pro turisty řadu nových lákadel

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Plzeň chystá letos pro turisty nová lákadla. Jde zejména o opravenou katedrálu sv. Bartoloměje na centrálním náměstí. Dalšími taháky budou unikátní Selský dvůr U Matoušů a nový minipivovar Proud v areálu Plzeňského Prazdroje.

Článek

Gotická katedrála sv. Bartoloměje s nejvyšší kostelní věží v Česku se po největší rekonstrukci v posledních 100 letech znovu otevře veřejnosti v červnu. Stavebníci a restaurátoři dokončují stavební úpravy a rozsáhlé restaurátorské práce na zdech, malbách, objektech, mobiliáři včetně lavic a sochy sv. Bartoloměje na vnějším průčelí. Vznikne také sociální zázemí a nové osvětlení. „Jedním z největších lákadel bude zpřístupnění podkrovních prostorů, v nichž bude zároveň nová expozice,“ řekla Petra Hanzlová, mediální zástupkyně Plzeň - Turismus, příspěvkové organizace města.

Uprostřed panelového sídliště Lochotín se 18. března otevře kousek vesnické idyly – Selský dvůr U Matoušů. Díky unikátní rekonstrukci ukáže národní kulturní památka, jak se žilo sedlákům v okolí Plzně. Ve stejném měsíci bude k pravidelným prohlídkám zpřístupněn nový experimentální minipivovar Proud v bývalé elektrárně na soutoku řek Mže a Radbuzy.

V polovině roku otevře Plzeň druhé infocentrum s vyhlídkovou věží u hlavního vlakového nádraží (první je na náměstí vedle radnice). „Městečko“ z moderních modulových kontejnerů vyroste u křižovatky Americké, Šumavské a Sirkové ulice a nabídne také obchůdky, občerstvení, kryté stojany na kola, koloběžky a další mobiliář.

Město také naplánovalo řadu festivalů. Od 4. do 25. března Smetanovské dny, od 3. do 6. června Metalfest, mezi 18. červnem a 5. zářím Industry Open (prohlídky industriálních míst a výlety historickými vozidly), 25. června Den s operou, na přelomu června a července Divadelní léto pod plzeňským nebem, v srpnu Festival na ulici, od 15. do 23. září Mezinárodní festival Divadlo a v září filmové Finále.

DEPO2015 chce na jaře uspořádat oblíbený festival světla BLIK BLIK, konaný od roku 2015. S výraznými českými umělci připravuje interaktivní světelnou expozici Tajuplný les.

Do konce března by měla být v Plzni unikátní výstava Plzeňská madona a krásný sloh, připravovaná sedm let. Návštěvníkům se zatím otevřela jen na několik dnů v prosinci. Na jednom místě je 43 vzácných soch madon, což se podle Západočeské galerie nikde na světě nepodařilo. V březnu se ve výstavní síni Masné krámy objeví i originál Plzeňské madony, jež po staletí neopustila svůj výklenek na hlavním oltáři plzeňské katedrály.

Reklama

Doporučované