Hlavní obsah

Plzeň dá počítače rodinám, které je při distanční výuce měly půjčené

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Desítky použitých, ale stále plně funkčních počítačů rozdá nebo za velmi výhodné ceny nabídne Plzeň sociálně slabším rodinám, které měly při distanční výuce potíže sehnat pro své děti potřebnou techniku.

Článek

Kandidáty, kteří dostanou počítače zdarma, vyberou pro město přímo ředitelé škol, kteří nejlépe znají prostředí a situaci svých žáků.

Počítače zdarma dostanou například rodiny samoživitelů a samoživitelek, kteří si nemohou dovolit dětem techniku koupit. Za velmi výhodnou cenu si je budou moci odkoupit třeba početnější rodiny, které měly v době distanční výuky počítače od města zapůjčeny, protože by nedokázaly zajistit techniku pro všechny sourozence.

„Doba covidová před nás postavila mnoho překážek a jednou z nich byl i nedostatek výpočetní techniky v rodinách. Pro tyto účely jsme měli připravenu k zapůjčení téměř stovku počítačů. Důvodů bylo vícero, ať už si rodiče jednoduše nemohli dovolit vlastní přístroj, nebo nedokázali nakoupit tolik vybavení, aby zajistili výuku pro několik dětí současně. Mnoho rodičů také potřebovalo využívat počítač pro svou práci z domova. I když samozřejmě doufáme, že se nic podobného již nebude opakovat, byl to pro nás impuls k zamyšlení, jak bychom těmto lidem mohli pomoci,“ řekl primátor Martin Baxa (ODS).

Město nabídne počítače používané magistrátem, které jsou před vyřazením nebo za běžné situace míří do odprodeje na burzu, jsou ale stále plně funkční. „Jedná se hlavně o takzvané All in One počítače, tedy počítače integrované v těle monitoru. V průběhu doby jejich využívání jim byla navýšena operační paměť a stroje byly dodány s SSD rychlými disky. Pro zmíněné účely, tedy pro práci na internetu, distanční výuku a podobně,budou stačit ještě minimálně dalších tři až pět let,“ řekl ředitel městské organizace Správa informačních technologií města Plzně Luděk Šantora.

Není to poprvé, co Plzeň daruje svou vyřazenou techniku potřebným. Například v roce 2018 zaslala radnice 70 kusů výpočetní techniky do Keni pro organizaci sdružující mateřskou, základní a střední školu, včetně zdravotnického zařízení. Město techniku věnuje také neziskovým organizacím a mimoplzeňským školám.

Reklama

Doporučované