Hlavní obsah

Plzeň doplní Bolevecký rybník upravenou vodou z Berounky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Do Velkého boleveckého rybníka, kterému kvůli suchu několik let klesá hladina, doplní Plzeň vodu z nedaleké řeky Berounky. Před tím, než se říční voda přečerpá do víc než padesátihektarového rybníka, projde novou úpravnou vody.

Článek

Nejoblíbenější rekreační rybník v Plzni přichází o vodu od mimořádně suchého roku 2017. Tehdy se hladina snížila o půl metru, během roku 2019 až o 90 centimetrů. Rybník kromě srážek přirozeně zásobuje vodou Bolevecký potok, který ale nedokáže vodní deficit nahradit. Srážky, které spadnou v povodí rybníka na sídliště a na silnice, navíc stečou místo do rybníka do kanalizace. Loni v listopadu tak byla hladina už 1,35 metru pod dlouhodobým normálem a rybníku ubylo 600 tisíc metrů krychlových vody.

„I když rok 2020 již nebyl považován za suchý, docházelo k dalšímu poklesu hladiny. Je tedy evidentní, že nádrž má spojitost s hladinou podzemní vody. Ta v minulých letech klesla na velmi nízkou úroveň a v loňském roce nebyla saturována,“ uvedl primátorův technický náměstek Pavel Šindelář (ODS). Podle něj se investice do projektu odhaduje na zhruba 30 milionů korun. Do konce října má být hotová projektová dokumentace, rybník by se mohl začít doplňovat vodou z Berounky v druhé polovině roku 2022.

Město zkoumalo tři možnosti, jak Bolevecký rybník naplnit. Uvažovalo se o vodě čerpané z nových vrtů v areálu ČOV, o upravené vodě z Berounky nebo o doplnění rybníka přečištěnou vodou z ČOV. Doplněním vodou z vrtů město zavrhlo, protože k dodání potřebného množství vody by bylo třeba udělat minimálně 20 nových vrtů, což by zabralo celý rozvojový pozemek ČOV, řekl náměstek pro životní prostředí Michal Vozobule (TOP 09). Odborníci zjistili, že voda z Berounky by byla po úpravě pro dodání do rybníka vhodná, na rozdíl od přečištěné vody z ČOV, která obsahuje například příliš velké množství fosforu.

„Na doplnění vody z Berounky máme i předběžný příslib správce vodního toku, tedy Povodí Vltavy, odebírat vodu v množství do 20 litrů za sekundu s výjimkou nízkých vodních stavů. Předpokládáme odběr v profilu řeky nad ČOV a možnost čerpání 270 dnů v roce,“ uvedl Vozobule. Při množství 20 l/s by se měsíčně mohlo načerpat do rybníka kolem 52.000 metrů krychlových vody, což by znamenalo zvednutí hladiny o zhruba 11 centimetrů," dodal.

Reklama

Doporučované