Hlavní obsah

Plzeň hraje, Slovan je mezi Faeřany v kleštích. Šílená sezona začíná

Foto: Profimedia.cz

Covidové šílenství může komplikovat nejen národní ligy, ale především mezinárodní soutěže, včetně evropských fotbalových pohárů.

Reklama

Pouhé čtyři hodiny před výkopem se fotbalisté Viktorie Plzeň i jejich soupeř z Opavy dozvěděli, že se jejich dnešní duel, otevírající nový ročník české Fortuna ligy, uskuteční. Koronavirové šlenství zasáhlo i evropské soutěže.

Článek

Tak vy máte pozitivní test na covid a chtěli byste u nás hrát fotbal? Tak to ne, karanténa, kontumace nebo pošlete náhradní jedenáctku, tahle u nás hrát nesmí. I takhle to teď v některých případech bohužel vypadá v covid-19 zmítané fotbalové Evropě.

S trochou nadsázky lze říct, že pány fotbalového dění teď nejsou střelci, brankáři, trenéři, dokonce ani všehoschopní bafuňáři. Ale výsledky testů covid-19. A v řadě zemí tamní epidemiologové.

Rozlišovat musíme na domácí a zahraniční soutěže. Ty jsou ještě mnohem komplikovanější, protože co země, to jiný přístup a pravidla.

V Česku ještě tento týden v pondělí ráno platilo, že nejmocnějšími osobami tuzemského fotbalu jsou krajští hygienici, kteří až do toho data mohli rozhodovat, zda při jednom nálezu pošlou celý tým do plošné karantény. Z této klece se český fotbal vymanil, teď už je procedura jiná.

A v těchto dnech ji rovnou „ochutnaly“ týmy Viktorie Plzeň a Sigmy Olomouc.

Pro první ligu platí, že aby do ní mohli fotbalisté nastoupit, musí být otestovaní na covid-19, přičemž test nesmí být starší tří dnů.

Co se týče Viktorie Plzeň, tam zaznamenali první pozitivní test ve středu. Podle protokolu, na kterém se domluvilo vedení ligové soutěže s vládní Radou pro zdravotní rizika, byl nakažený odstaven do karantény. Všichni ostatní šli na přetestování znovu o den později, opět s jedním pozitivním výsledkem, u člena širšího realizačního týmu.

O tom, že dnes liga může v 18 hodin odstartovat plánovaným duelem Plzeň-Opava, rozhodly až negativní výsledky pátečního ranního testu zbývajících hráčů a členů realizačního týmu.

První test odhalil tři nakažené i v Sigmě Olomouc, dva členy trenérského štábu a jednoho hráče. V pátek se tým přetestovával, s negativním výsledkem, takže sobotní utkání Olomouc-Liberec by se mělo hrát.

Ohrožen je pro změnu nedělní duel Bohemians-Mladá Boleslav. To proto, že testem neprošli 4 hráči domácích. Ostatní půjdou na nové testy v sobotu.

V pátek večer ohlásily jeden pozitivní test i České Budějovice, které by v neděli měly hrát se Slavií. A také Baník Ostrava, kterého podle rozpisu zápasů čeká derby v Karviné.

Ještě v minulé sezoně platilo, že jeden pozitivní test mohl poslat celý tým do karantény až na 14 dní. Kvůli případům v Karviné a pak v Opavě se liga 2019/20 ani nedohrála v kompletním rozsahu.

Argumentem pro změnu procedury byl i tlak českých klubů na to, aby mohly bez problémů sehrát předkola evropských pohárů, protože když se jim to povede, mohou vydělat desítky či stovky milionů korun.

Kluby kvůli tomu investují do testů, v nejvyšší soutěži se testují na covid-19 každý týden, ve druhé lize jednou měsíčně.

Jenže nezáleží jen na českých karanténních opatřeních uplatňovaných v oblasti profesionálního sportu. Pokud české týmy vyrazí do ciziny a tam bude někdo z členů výpravy pozitivně testován, může to dopadnout všelijak.

A už se kvůli tomu objevují bizarní případy, jaký sledujeme kolem Slovanu Bratislava, který vyslal na Faerské ostrovy dokonce svůj náhradní tým. Ale i v jeho řadách se podle dnešních zpráv objevil pozitivní test.

Kosované v problémech, Atlético mohlo hrát

Obrovské problémy s covid-19 mají kosovské týmy. Mistr země FK Drita vypadl v nultém předkole Ligy mistrů. Zápas se severoirským Linfieldem se měl odehrát na neutrální švýcarské půdě, ale kvůli karanténě vyhlášené na kosovský tým se neodehrál.

Švýcarské úřady řekly kosovské Dritě, která měla ve výpravě dva pozitivně testované, že tým k zápasu s Linfieldem nastoupit nesmí. A tak Drita nehrála a podlehla kontumačně. V tu chvíli nebyl k dispozici časový prostor na žádné alternativy. A podle pravidel ten, který k utkání nemůže nastoupit, je za to zodpovědný. A v předkolech vypadává, protože se kvůli zkrácené termínovce hraje v předkolech jen na jeden zápas. A to až do play off Ligy mistrů.

Dva „nakažené“ kosovské týmy v předkole Evropské ligy měly větší štěstí, UEFA jim umožnila utkání odložit. Týmu Gjilani se posunul zápas v San Marinu. Priština dokonce nyní využila nového speciálního pravidla UEFA a na jedno utkání s Lincoln Red Imps z Gibraltaru angažovala na hostování hráče z konkurenčních týmů.

Protokol UEFA umožňuje pro případ pozitivního nálezu proceduru, kterou jsme popsali u českých týmů ve spojitosti s tuzemskou Fortuna ligou. To znamená, že po pozitivním testu je dotyčný poslán do karantény. A na testy jdou všichni ostatní. Negativní test jim pak umožní sehrát zápas. Jenže ne každá země je s takovým postupem věcí kompatibilní.

Tak jak se to nedávno stalo při nákaze dvou hráčů Atlétika Madrid. Jejich spoluhráči přesto mohli nastoupit v dohrávce pohárové sezony 2019/20 v Portugalsku do čtvrtfinálového utkání Ligy mistrů s Lipskem.

Portugalské úřady byly totiž nakonec pro. „Ale co se ke mně z UEFA doneslo, bylo to opravdu na hraně, moc nescházelo a ten zápas se nehrál. Ve finále záleží na rozhodnutí nějakého úředníka či hygienika, jestli k něčemu dá svoje svolení a razítko, nebo ne,“ říká Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

Slovanu se hromadí hráči na Faerských ostrovech. Zbytečně?

Co v Portugalsku klaplo, to švýcarské úřady kosovské Dritě zakázaly. A co se děje na Faerských ostrovech, teď už s dvojitou výpravou Slovanu Bratislava, to je naprosto neuvěřitelná story sama o sobě.

Všechno začalo tím, že pozitivní test měl už v Bratislavě hráč Vladimír Weiss mladší. Slovan bez něj přiletěl v pondělí na Faerské ostrovy k utkání prvního kola Ligy mistrů s Klaksvíkem, na místě se podrobil dalším testům. A zjistilo se, že pozitivní je člen realizačního týmu.

Faerské úřady Slovanu sdělily, že nikdo z této výpravy ke středečnímu utkání nenastoupí, tudíž se nemůže konat. A daly mu na výběr, jestli hned odletí domů, nebo stráví 14 dní karantény na ostrovech.

Po konzultaci s UEFA vznikla náhradní varianta, že se zápas předkola Ligy mistrů přeloží ze středy na pátek a Slovan do něj postaví jedenáctku sestavenou z náhradní výpravy. Ta z Bratislavy na „Faery“ vyrazila ve čtvrtek, složená z několika hráčů ligového A-týmu, kteří zůstali mimo původní nominaci, a fotbalistů juniorky.

Prize money v úvodních předkolech Ligy mistrů

Nulté: 230 000 eur (6 milionů korun)

První: 280 000 eur (7,3 milionu korun)

Druhé: 380 000 eur (9,9 milionu korun)

Třetí: 480 000 eur (12,5 milionu korun)

Představitelé Slovanu ovšem vyjadřovali naději, že k pátečnímu zápasu budou moci nastoupit alespoň někteří hráči prvního týmu. Jenže realita se začala vyvíjet úplně jinak.

Negativním signálem byla už skutečnost, že domácí organizátoři neumožnili náhradnímu týmu Slovanu absolvovat ve čtvrtek předzápasový trénink. V průběhu pátku se pak ve faerských médiích objevila informace, že i v tomto náhradním týmu Slovanu Bratislava odhalily testy provedené na ostrovech pozitivní nález.

„Bohužel domácí dělají všechno pro to, aby se nehrálo,“ vyjádřil se generální ředitel bratislavského klubu Ivan Kmotrík mladší.

A podle informací slovenské veřejnoprávní televize k tomu došlo. „Je rozhodnuto. Nebude se hrát. Podle našich informací a médií na Faerských ostrovech byl zápas 1. kola Ligy mistrů mezi Klaksvíkem a Slovanem Bratislava zrušen. Část týmu Slovanu se chystá na odjezd do Bratislavy. O osudu utkání a případné kontumaci musí rozhodnout UEFA,“ informovala RTVS.

UEFA vypsala základní pravidla spojená s evropským „covidovým semaforem“. „Je to celé vymyšlené v tom duchu, že pokud by měl hrát fotbalista v reprezentačním dresu v zemi X, kde svítí semafor červeně, a musel by pak kvůli tomu v zemi, kde hraje ligu, na 14 dní do karantény, nabízejí se pro takové případy sehrání zápasů na neutrální půdě,“ vysvětluje Jan Pauly, generální sekretář FAČR.

Ale tento typ regulí se na případ typu Slovan Bratislava nenapasuje. „To, co se děje kolem zápasu Klaksvík-Slovan Bratislava, je, diplomaticky řečeno, velmi nešťastné,“ poznamenal Jan Pauly.

Co čeká Čechy? A co soupeře v Česku?

Co se týče českých celků, Plzeň by měla začít své evropské putování ve druhém předkole Ligy mistrů příští týden ve středu v Alkmaaru.

Liberec a Jablonec se dozvědí jména svých soupeřů ve druhém předkole Evropské ligy při losu 31. srpna. Sparta by měla hrát základní skupinu Evropské ligy, los této fáze je naplánován na 2. října.

Slavia se dozví jméno soupeře pro dvojzápas play off Ligy mistrů při losu 1. září.

Při cestě do zahraničí hrozí nejspíš i dobře protestovaným českým týmům otazníky. Při zápasech na české půdě by měly pro protivníka platit stejné regule jako pro toho domácího. „Předpokládám, že na zahraniční soupeře budou na českém území aplikována stejná pravidla jako na české týmy. Snahou všech by mělo být, aby se zápasy odehrály maximálně fér, tedy na hřišti,“ zmiňuje Dušan Svoboda.

Soutěže UEFA se hrají na stadionech bez diváků, a to až do odvolání. Už bylo potvrzeno, že toto opatření bude platit přinejmenším pro všechna předkola.

Reklama

Doporučované