Hlavní obsah

Plzeň jako tradiční pravicová bašta. I jako poslední město opoziční smlouvy

Podle Martina Baxy, který nyní vede v Plzni stranu do voleb, je úspěch dán i tím, že se ODS na řízení města dlouhodobě podílí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V čele Plzně stojí od poloviny devadesátých let s výjimkou právě končícího funkčního období primátoři z ODS. Strana má ve městě tradičně silnou pozici a i v minulých komunálních volbách dosáhla vysoce nadprůměrného výsledku. Zisk 17,5 procenta znamenal druhé místo, pouhá 0,3 procenta za vítězným hnutím ANO.

Článek

„To je zajímavý fenomén. ODS výrazně ztrácí v republikovém kontextu, ale nikoliv tady,“ konstatuje politolog Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni Přemysl Rosůlek a přidává další zajímavý postřeh. KDU-ČSL, která si na republikové úrovni udržuje svou pozici, v Plzni spíše tratí.

Historicky je podle něj Plzeň konzervativní město a tento rys přetrval do dnešní doby. Zároveň má vliv i charakteristika města a jeho obyvatel. Plzeň se řadí k městům bohatým, například i mzda je tu nadprůměrná, což se ve výsledcích odráží. „ODS má také výraznou postavu Martina Baxy. Výrazný je nyní jako náměstek primátora, v minulosti jako primátor, ale třeba i jako učitel. Trendem poslední doby je při volbách celostátních, krajských i na místní úrovni personifikovat,“ uvádí Přemysl Rosůlek.

Podle Martina Baxy, který nyní vede v Plzni stranu do voleb, je úspěch dán i tím, že se ODS na řízení města dlouhodobě podílí. „Primátoři ODS jsou tady nepřetržitě od poloviny devadesátých let až do roku 2014. To je období, kdy se Plzeň zásadně transformovala, kdy se změnila ze šedivého průmyslového města do krásné moderní metropole,“ míní Baxa.

Plzeň má ale ještě výrazné specifikum, a to dlouholetou spolupráci ODS a ČSSD ve vedení města. Slovy lídra TOP 09 v Plzni Michala Vozobuleho, Plzeň je posledním městem opoziční smlouvy. „ODS a ČSSD, to je ideové specifikum Plzně, i když trochu bizarní na české poměry. Opoziční smlouva je velmi pejorativní pojem, fungovala v letech 1998 až 2002 za vlády Miloše Zemana a v pozadí Václava Klause. Ale v Plzni to funguje dále. To je, myslím, zajímavé,“ hodnotí Rosůlek.

Reklama

Doporučované