Hlavní obsah

Plzeň má v centru města sdílené prostory pro mladé inovační firmy

Foto: Getty Images

Plzeň

Reklama

Plzeňská společnost BIC (podnikatelské inovační centrum), které téměř 30 let podporuje podnikání menších a začínajících firem, zahájila provoz sdílených kanceláří v centru města.

Článek

Jsou určené pro mladé firmy, které podnikají v oblasti virtuální reality, umělé inteligence a přidružených oborech. Náklady roční přestavby a vybavení činily téměř deset milionů Kč. ČTK to řekl ředitel BIC Jiří Boudník. Spolu s vedením města a kraje a americkým a izraelským velvyslancem odhalili v centru Zeď slavných Plzeňáků.

„Bylo otevřeno přes 200 metrů čtverečních a na konci léta bude dalších 70 metrů, kde vznikne laboratoř virtuální reality, která bude pomáhat studentům otestovat vlastní software. Chceme, aby Plzeň byla atraktivní pro startupové firmy. Zájem je velký, musíme už odříkávat,“ řekl Boudník. Půjde o místní firmy, které vzešly ze Západočeské univerzity. Většinou mladé, ale které už jsou trochu etablované tak, aby měly odpovědnost vyvíjet vlastní produkt, řekl.

BIC už má vybrané větší firmy i zájemce o jednotlivé židle v open space (otevřeném prostoru). Budou se vzájemně ovlivňovat. „Nabízíme jim o patro výš služby a poradenství za symbolickou cenu. Firmy se budou na sebe nabalovat,“ uvedl. Cenově výhodné prostory sdíleného pracoviště si mohou podnikatelé objednat na pár dní i hodin. Fungující sdílené kanceláře Správy informačních technologií města a DEPO2015 si podle něj vzájemně nekonkurují, ale naopak se doplňují.

Akce se zúčastnili velvyslanci USA a Izraele Stephen King a Daniel Meron, King přijel podpořit společný projekt ochranných masek, které vyrábí český závod americké firmy Dukane. Podle Boudníka je rouška zlomovým produktem česko-americké spolupráce. „Cenu jsme dostali pod korunu. Je absolutně jednoduchá na výrobu, plně recyklovatelná,“ uvedl. Boudník doufá, že je koupí hlavně města v celé ČR, aby je mohli v případě druhé vlny koronaviru dávat občanům. Dukane na masce spolupracoval s místní firmou Euronova, která masku vylepšila a pomohla ji uvést na trh. S izraelským velvyslancem domlouvá BIC spolupráci firem z regionu.

V BIC budou startupové firmy CIE Consulting, Wide Dimension, BotFactory, Flying Leaf a Amitia. „Zabývají se rozšířenou realitou. Některé existují už pár let, ale nabírají studenty ZČU. A chtějí v Plzni zůstat, a o to nám všem jde,“ řekl. Pomocí virtuálních brýlí například školí pracovníky různých provozů včetně záchranářů.

Městská společnost BIC s 12 zaměstnanci spolupracuje , radí a shání dotace a partnery pro stovky firem z Plzeňska ročně. Je součástí největší světové sítě na podporu podnikání a inovací Enterprise Europe Network, v níž je 600 organizací z více než 60 zemí.

Reklama

Doporučované