Hlavní obsah

Plzeň nabídne k prodeji chátrající kulturní dům Peklo

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Plzeň se pokusí prodat chátrající kulturní dům Peklo. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu, jehož část s muzeem generála Pattona letos krátce navštívil ministr zahraničí USA Mike Pompeo, nemá město peníze.

Článek

Opravy se odhadují na stamiliony korun, některé hovoří až o tři čtvrtě miliardy potřebné na opravu a uvedení objektu do užívání. Zastupitelé dnes většinou hlasů rozhodli o tom, že Peklo město nabídne v soutěži minimálně za 6,56 milionu korun, což je desetina odhadní ceny. Schválili také podmínky, které bude muset budoucí majitel dodržet.

Peklo je ve špatném technickém stavu. Když město na jaře 2018 zahájilo dílčí rekonstrukci, na kterou vyčlenilo 20 milionů korun, přišlo se na masivní napadení stropů a krovů dřevokaznými houbami. Kvůli havarijnímu stavu je teď Peklo uzavřené, strop podepírají výztuhy. Stav zhoršuje i vzlínající vlhkost.

V podmínkách prodeje je například rekonstrukce celého objektu, která musí být v souladu s pokyny památkářů, zachování provozu velkého sálu pro kulturní nebo společenské akce po dobu nejméně 20 let od kolaudace, zákaz provozování zastavárny, tržnice či erotických služeb, prodeje zbraní nebo ubytování kromě hotelu či penzionu do roku 2042. Kupující musí do roku 2030 požádat o kolaudaci opraveného objektu. Dodržování podmínek bude město opakovaně kontrolovat, na jejich porušení jsou stanovené pokuty.

KD Peklo patří mezi nejvýznamnější kulturní objekty v Plzni. Počátek stavby se datuje rokem 1894, velký sál až pro 760 míst v neorenesančním slohu byl přistavěn v letech 1905 až 1907. Spolu se sálem Měšťanské besedy je největším kulturním sálem ve městě. Plzeň se snažila pro Peklo hledat i jiné řešení. Nabídla ho už dříve Plzeňskému kraji, který ale neměl zájem. Nepodařilo se najít ani žádné evropské dotační tituly, z nichž by mohlo město opravu hradit.

Reklama

Doporučované