Hlavní obsah

Plzeň se pouští do revize nebezpečných mostů. Vyšle pod ně drony

Po boku hasičů, policistů i mostních znalců. Plzeň je průkopníkem ve využití dronů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hledání pohřešovaných osob, prohlídky nebezpečných míst, riziková fotbalová utkání. Tady všude pomáhají již několik let hasičům i policistům Plzeňského kraje drony. Díky spolupráci se Správou informačních technologií města Plzně byl v tomto ohledu integrovaný záchranný systém v kraji průkopníkem.

Článek

„Naším cílem je dostat drony do praktického života, aby pomáhaly občanům i firmám. Například zapojení dronů do záchranných akcí výrazně ušetří čas, díky němuž lze lépe chránit osoby i majetek,“ řekl Pavel Šindelář, technický náměstek primátora.

Při revizi mostů pomocí dronů pak není zapotřebí uzavírat komunikace, šetření probíhá za plného provozu. „Není potřeba člověka, jenž se spustí po laně, aby zajistil dané záznamy, takže odpadá jakékoliv riziko úrazu. Při revizi střešních konstrukcí různých výrobních hal není potřeba zastavovat provoz linky,“ jmenuje možná využití Šindelář.

„Revize mostů pomocí dronů je až o 62 procent levnější než pomocí klasického zjišťování. Naše propočty o úsporách potvrdil i americký průzkum,“ doplňuje jej Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně.

Správa informačních technologií města Plzně spolupracuje také s Ředitelstvím silnic a dálnic i se Správou železniční dopravní cesty. Dronaři vypracovali i revizi šesti největších mostů v České republice nebo zpracovávají měsíční monitoring sesuvu půdy na Prackovické estakádě na D8 přes České středohoří.

Podle Ondřeje Boučka, ředitele úseku dronů Správy informačních technologií města Plzně, se plzeňští dronaři v letošním roce zaměří především právě na revize mostů. „Cílem je zajistit kompletní dokumentaci k danému mostu v digitalizované podobě. Na portálu by správci měli k dispozici veškerá data o mostu, jeho zobrazení v 3D i veškeré fotografie. Letos bychom chtěli otestovat osazení mostů se senzory, jež by byly napojeny na městskou síť LoRa,“ prozradil Ondřej Bouček.

Plzeňští dronaři jako jedni z prvních navázali i spolupráci s integrovaným záchranným systémem. Nasazení dronů je časté u hledání pohřešovaných osob, požárů či při demonstracích nebo fotbalových zápasech.

„V poslední době jsme pomáhali například u požáru ubytovny na Karlově, při cvičení záchranných jednotek před otevřením nejdelšího českého železničního tunelu Ejpovice, při pádu vrtulníku na Borech či při hledání ženy v lesích u Tachova. Pilot dronu na místě zásahu ovládá dron dle pokynů velitele zásahu, kterému se přenáší online přenos na tablet či obrazovku. V rámci dohody města Plzně a Plzeňského kraje po vyžádání velitele zásahu musíme být do dvou hodin u zásahu na území celého kraje,“ doplnil Ondřej Bouček.

Veškeré nasazení těchto dronů při záchranných akcích je zdarma.

Reklama

Doporučované