Hlavní obsah

Plzeň spouští velkou kampaň vysvětlující nová omezení

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Velkou kampaň, která bude obyvatelům vysvětlovat, co reálně znamenají nová rozsáhlá vládní opatření platná od pondělí 1. března, spouští město Plzeň.

Článek

Radnice také osloví firmy v průmyslové zóně Borská pole s žádostí, aby posunuly začátky směn na různé časy, a tím zabránily kumulaci lidí v MHD. Mimořádný krizový štáb, který svolal primátor Martin Baxa (ODS) v sobotu, řešil i problém nákupního centra Globus, které sice leží na severním okraji města u velkých sídlišť, spadá ale už pod obec Chotíkov v okrese Plzeň-sever, řekl dnes Baxa ČTK.

Problém hypermarketu řeší město a policie se státními orgány. Do pondělí bude jasné, zda v něm dál mohou Plzeňané nakupovat, řekl Baxa. Do Globusu to totiž mají lidé ze sídlišť na Severním předměstí jen několik set metrů. Podle nových opatření ale nebude možné jezdit například na nákup mimo hranice domovského okresu. Pokud by ale chtěli do hypermarketu přijet nakupující z okresu Plzeň-sever, kam podle katastru spadá, jediná přístupová cesta vede přes kruhový objezd, ten je ale zčásti v okrese Plzeň-město a při striktním dodržování nových opatření by tam tedy neměli projet ani lidé ze severního Plzeňska.

Plzeň také připravuje dezinfikování veřejných prostranství, chystá letáky pro cizince v jazykových mutacích, ve spolupráci s neziskovými organizacemi zajistí distribuci ochranných pomůcek mezi lidi bez domova, chystá apel na firmy, aby testovaly své zaměstnance. Městská policie zesílí dohled nad dodržováním opatření v MHD. I dál budou otevřená menší dětská hřiště, ale pouze pokud na nich budou lidé důsledně dodržovat opatření. Město také připravuje přehledné mapy katastru města a hranic okresu Plzeň-město, aby lidé věděli, kam budou moci jít. „Mimo jiné zůstanou pro Plzeňany nepřístupná častá místa výletů, jako jsou Radyně nebo Krkavec,“ uvedl Baxa. Kampaní v MHD, na zastávkách, na plochách v centru města i obvodech chce město důrazně oslovit Plzeňany, aby striktně dodržovali opatření.

Podle ředitele Krajské hygienické stanice v Plzni Michala Bartoše se počty nových případů zjištěné nákazy koronavirem za celý kraj v posledních dnech pohybují kolem 1500 denně. „Pokud se udržíme na hranici 1500 nových případů za den, bude to s ohledem na dominantní britskou mutaci viru malý zázrak. Lůžková zařízení v kraji jsou na maximu, FN Plzeň je už osmým dnem nejvytíženějším zařízením v republice a má téměř dvakrát více pacientů, než je ve FN Motol,“ uvedl Bartoš. Podle laboratoří, které mohou určit mutaci, nyní podíl britské mutace v kraji představuje až 90 procent.

Na nová opatření reagují také policisté. „Od 1. března dojde zejména v časech od 5:00 do 21:00 k výraznému posílení hlídkové činnosti policistů v ulicích. Pohybovat se budeme ve všech zájmových lokalitách s koncentrací osob a na příjezdových trasách do Plzně,“ uvedl ředitel Městského ředitelství policie Plzeň Karel Machulda. Policisty posílí také celníci, armáda a policisté z policejních škol. Zvýší se i počet strážníků v ulicích.

Reklama

Doporučované