Hlavní obsah

Plzeň spouští vlastní kampaň na podporu očkování proti koronaviru

Foto: SeneCura

Ilustrační snímek.

Reklama

Vlastní kampaň na podporu očkování proti koronaviru spouští Plzeň. V první fázi se zaměří především na seniory nad 70 let. Kampaní chce město podpořit občany při rozhodování nechat se očkovat.

Článek

Tváří kampaně a ústředního videospotu, který lidé uvidí na sociálních sítích a v regionální televizi, jsou devadesátiletí manželé z Plzně, řekl dnes novinářům primátor Martin Baxa (ODS).

„Plzeň chce být proočkovacím městem. Jedině vakcína je podle mého názoru možností, jak se postupně vrátit zpět k běžnému životu,“ řekl.

Kromě kampaně město v lednu s Mezigeneračním a dobrovolnickým centrem Totem spustilo linku pomoci seniorům s registrací k očkování. V provozu je jedno telefonní číslo pro Plzeň a jedno pro zbytek Plzeňského kraje.

„Od spuštění 18. ledna do 17. února v telefonním centru přijali 1206 hovorů, zaregistrovali 1326 požadavků, zajistili registraci očkování pro 365 osob - 109 osob prošlo vakcinací a z toho 48 seniorů doprovodili přímo k samotnému očkování,“ popsal čísla za Plzeň Baxa.

Na videoklipu na podporu očkování se podílela také primářka Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny FN Jana Váchalová. „Většina seniorů žila v době, kdy se vyskytovala velmi nebezpečná infekční onemocnění, která zabíjela. Příkladem mohou být pravé neštovice. Všichni víme, že očkováním se podařilo toto onemocnění zcela vymýtit. Proto si myslím, že právě senioři by s vakcinací a vůbec s přesvědčením nechat se očkovat neměli mít problém. Vakcína je opravdu bezpečná, podle mého názoru velmi povedená, na podobné bázi jsme si přáli mít vakcínu již dlouhou dobu. Nyní je k dispozici, z čehož máme opravdu velkou radost,“ řekla.

Manželé Šteifovi, kteří jsou tváří první části kampaně, se vypravili pro první dávku vakcíny hned v prvních dnech očkování. Spot je provází z bydliště do očkovacího centra, ukazuje očkování i jejich návrat domů a zachycuje je o několik dnů později. „Pro mě je očkování teď jedinou možností, jak si udržet zdraví a sílu do dalšího života. Pomůže nám k rovnováze a návratu do normálu. Nevěřím totiž, že nás tato nemoc opustí úplně, a nevíme, co nás dalšího ještě čeká. Doufám, že ubude i těch, kteří jsou proti očkování,“ řekla devadesátiletá Markéta Šteifová.

S manželem se nechávala očkovat i proti běžné chřipce a vždy chřipkovým obdobím prošli bez potíží. „Doufáme, že teď to bude také tak. Jsme rádi, že se nějaké světýlko na konci tunelu objevilo. Snad i díky očkování budeme co nejvíce soběstační a budeme si užívat zbytek života,“ dodala Šteifová. Ona ani její o čtyři roky starší muž neměli po očkování proti koronaviru žádné potíže.

Reklama

Doporučované