Hlavní obsah

Plzeň stárne, počet seniorů se blíží 21 procentům. A trend bude pokračovat

Seniorů v Plzni každým rokem přibývá. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Počet seniorů v Plzni se každým rokem zvětšuje, jejich podíl se už blíží 21 procentům. Podle prognóz by do roku 2030 mělo v Plzni žít lidí nad 65 let na 40 tisíc, tedy zhruba o pět tisíc víc než dnes. „Bylo by fatální, kdyby Plzeň zaspala a včas na to nezareagovala,“ varuje sociolog Filozofické fakulty ZČU František Kalvas.

Článek

V minulosti města podle něj dostatečně nezareagovala na měnící se počet dětí. Na konci 90. let se rodilo dětí málo a řada školek se zavřela. „Když se porodnost vrátila na normální čísla, spousta měst na to nebyla připravena. Nezareagovala na to, že se rodí víc dětí, kapacitu školek radní nenavýšili a vznikl přetlak,” připomíná Kalvas.

Před podobnou situací proto varuje i v případě stárnoucí populace. Města by měla monitorovat počty seniorů a v případě nárůstu by měla upravit kapacity sociálních služeb a zdravotnických zařízení. „Pokud máte nemocného, který potřebuje péči a nemá se o něj kdo postarat, je to fatální,” upozorňuje Kalvas. Věří však, že žádné město v tomto ohledu neselže.

V Plzni nyní žije víc než 35 tisíc seniorů starších 65 let. „Populace ve městě velmi rychle stárne, proto bude důležité zajistit pro ně veškeré služby, aby mohli co nejdéle zůstávat buď v domácím prostředí, nebo - když to nebude možné - jim nabídnout pobytová zařízení,” komentuje situaci náměstkyně primátora pro oblast školství a sociálních věcí Eva Herinková (ČSSD).

Nejvíc potřebná jsou podle ní právě místa v pobytových zařízeních, zejména v domovech se zvláštním režimem. Nyní jich je 650. „Optimální by bylo, kdybychom měli dalších 300 lůžek, tím bychom pokryli poptávku,“ vypočítává Herinková a dodává, že do budoucna bude potřeba pochopitelně ještě vyšší.

Ve městě proto vzniknou dva nové domovy se zvláštním režimem, jeden z nich soukromý.

Plzeň chce také vybudovat centrální vývařovnu, jež zajistí přípravu a rozvoz jídel až pro 2000 lidí, zejména z řad seniorů. Teplá, zchlazená i zmražená jídla včetně dietních budou určena pro uživatele terénních, ambulantních a pobytových sociálních služeb, které poskytuje Městský ústav sociálních služeb města Plzně, ale i pro „cizí strávníky“. Odhadované náklady jsou kolem 70 milionů korun, hotová je již studie projektu.

Podle Evy Herinkové nyní fungují pro MÚSS dvě kuchyně. Z nich se vozí jídlo ve várnicích do celkem sedmi zařízení. „V každém jej musí pracovníci naservírovat na talíř a roznést uživatelům. V novém systému by se z centrální vývařovny jídlo vezlo v uzavřených krabičkách, díky vyhřívaným vozíkům by zůstávalo až do předání uživateli teplé. To by městskému ústavu ušetřilo deset z dvaceti pracovníků, o které je třeba v dohledné době, z důvodu zhoršujícího se zdravotního stavu uživatelů, zvýšit počet stávajících zaměstnanců pobytových služeb MÚSS Plzeň,“ přiblížila Eva Herinková.

Reklama

Doporučované