Hlavní obsah

Plzeň vyčlení bývalou konzervatoř pro bezdomovce v karanténě

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Plzeň vyčlení budovu bývalé konzervatoře v Masarykově ulici v městské části Doubravka jako karanténní místo pro lidi bez domova. Připravená bude do týdne s maximální kapacitou 50 lůžek včetně tělocvičny.

Článek

Město čeká na metodiku krajské hygienické stanice (KHS). ČTK to dnes řekl radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký (ČSSD).

„Bude to karanténní místo, v žádném případě nejde o azylový dům nebo ubytovnu. Hygiena musí rozhodnout, aby tam byl člověk přepravený,“ uvedl. Město objekt upravuje od úterý. Zabezpečí ho tak, aby lidé s nařízenou karanténou byli pouze uvnitř. „Nikdo nebude v okolí posedávat, polehávat nebo popíjet. Bude tam 24hodinový dohled policie, sociální pracovníci a další,“ řekl. Objekt má samostatný boční vjezd do vnitrobloku ze Školní ulice. Jeho provoz okolí neovlivní.

Dům má fungovat přes zimu (na jaře měla Plzeň stanové městečko), ale radní kvůli expandující nákaze nedokázal říct jak dlouho. Město zajistí bezpečností prvky, sociální a hygienické zázemí, lůžka a vybavení. „Do týdne jsme schopni to mít pohromadě. Ale pak musí KHS vydat metodiku, jak se má v objektu postupovat. Podle zákona může obcím nařídit, aby místo spravovaly na své náklady,“ řekl radní.

Vedení města a technici prošli kulturní dům Peklo, který je moc velký, bývalou vojenskou správu na Klatovské 19, kde jsou špatné rozvody, i bývalé sídlo KSČ na Americké třídě. „Skončili jsme v bývalé konzervatoři. Potřebujeme rychle rozběhnout objekt, který lze vytápět, kde teče voda, svítí se tam a kde je zázemí, abychom tam vytvořili lůžka pro karanténu, případně izolaci, pokud by někdo byl nakažený,“ uvedl Zrzavecký. Zatím nikdo takový není, ale situace se může rychle změnit.

Podle mluvčí Plzeňského kraje Aleny Marešové se v úterý dohodl krajský krizový štáb na tom, že KHS s Plzní připraví metodiku pro umisťování lidí bez domova do karantény či izolace.

Plzeňské zařízení by mohlo fungovat také pro další okresy kraje. Okresní města mají velmi omezené možnosti a hlavně by nedokázala vyřešit dopravu osob. Městská policie v Plzni má na jejich převoz speciální vůz, který by vyjel po rozhodnutí policie a KHS.

Obvod Plzeň 4 požaduje, aby ho magistrát s projektem co nejdříve detailně seznámil. „Uvědomujeme si závažnost současné situace a rozhodnutí města respektujeme. Zároveň ale žádáme, aby zajistilo bezpečnost obyvatel v lokalitě, a to jak řádným zajištěním objektu, tak posílením hlídek strážníků,“ řekl starosta Tomáš Soukup (ANO). Zrzavecký, který už vedení obvodu informoval, nabídl videokonferenci.

Bývalá základní škola a poté konzervatoř se má přestavět na nový úřad městského obvodu. O zahájení rekonstrukce má podle Soukupa rozhodnout prosincové zastupitelstvo města při schvalování rozpočtu na rok 2021. Podle Zrzaveckého se se stavbou za 130 milionů Kč počítá, ale město má v době koronavirové krize jiné priority.

Reklama

Doporučované