Hlavní obsah

Plzeň začala plošně dezinfikovat vnější veřejné prostory

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Plzeň s obvody začala dezinfikovat vnější veřejné prostory. Distribuuje letáky mezi cizince na ubytovnách. Chce tak zlepšit epidemickou situaci.

Článek

Dezinfekci dělají jednotky dobrovolných hasičů i odborné firmy, na čištění zejména rekreačních oblastí se podílí správa veřejného statku, která využívá svůj speciální parní stroj. ČTK to dnes řekla mluvčí magistrátu Marie Fialová. Dále město distribuuje letáky mezi cizince na ubytovnách.

„Ohnisková dezinfekce už probíhá na vytipovaných místech v kraji, zorganizovali jsme ji tedy i v Plzni a věříme, že přispěje ke zlepšení nepříznivé situace,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS).

„Dezinfekční prostředky, zádové rozprašovače i osobní ochranné prostředky zajistil a distribuoval odbor bezpečnosti. Organizuje také postup jednotek dobrovolných hasičů při dezinfekci exponovaných míst ve městě, které pomohly vytipovat městská policie, dopravní podniky a další subjekty,“ uvedl radní Martin Zrzavecký (ČSSD). Na čištění 33 vybraných zastávek MHD si město najalo odbornou firmu; dezinfikuje na bázi nanotechnologií jednou za 14 dnů.

„Správa veřejného statku využívá speciální parní stroj k čištění laviček, odpadkových košů i cvičebních venkovních prvků u Boleveckých rybníků, Košuteckého jezírka, v Borském a Lochotínském parku i v dalších rekreačních lokalitách,“ uvedla mluvčí. Stroj předloni správa koupila hlavně k ekologickému hubení plevele, ale čistila jím i mobiliář, graffiti, chodníky od žvýkaček a sloupy osvětlení.

Město také připravilo letáky pro cizince v různých jazycích, které distribuuje hlavně mezi zahraniční pracovníky na ubytovnách. Ve spolupráci s neziskovými organizacemi zajišťuje rozdělování ochranných pomůcek pro lidi bez domova. Strážníci zesilují dohled nad dodržováním opatření v MHD, rekreačních oblastech a další, řekla mluvčí.

V Plzeňském kraji bylo 2. března nejvyšší číslo přírůstku nakažených koronavirem od začátku epidemie, a to 1585 případů. Od té doby počet nově nakažených sice klesá, ale vážná situace přetrvává ve všech nemocnicích v kraji. „Fakultní nemocnice v Plzni už je přes dva týdny nejvytíženějším covidovým zařízením v ČR. Dnes se starala o 287 covidových pacientů, což je téměř o 40 více než před 14 dny,“ dodala Fialová.

Reklama

Doporučované