Hlavní obsah

Plzeňan Světlík zažil všechny prezidenty. Gottwaldovi věnoval sirky, Havlovi potřásl rukou a Novotný jej vytáhl z kriminálu

Jiří Světlík vzpomíná na všechny prezidenty české a československé historie.

 

Reklama

Plzeňan Jiří Světlík se narodil v roce 1924. Zažil všechny československé a české prezidenty. Když se narodil, prezidentem byl Tomáš Garrigue Masaryk. Toho, stejně jako většinu následujících, spatřil na vlastní oči. Světlíkův život ale ovlivnila jediná hlava státu - Antonín Novotný.

Článek

Světlíkův život je velice pestrý, některé momenty by si ale jistě rád odpustil. Jeho příběh kvůli tomu zpracovala i instituce Post Bellum.

V lednu 1944 byl Jiří Světlík nuceně nasazen do Říše. Kvůli tajným cestám domů do Plzně byl obviněn z napomáhání nepříteli a velezrady, rozkladu branné síly německého národa.

V červnu 1944 byl zatčen a držen ve vyšetřovací vazbě v Donauwörth a ve věznici v Mnichově, kde čekal na soud. Soud byl odročen, protože byl při bombardování zničen Justiční palác, poté nepřijeli svědci a Světlík nemohl být usvědčen.

Po válce Jiří Světlík pracoval v otcově tiskárně, kterou v roce 1948 zabavili komunisté. V porcelánce v Lokti se zapojil do tzv. protistátní činnosti - spolu s dalšími lidmi pomáhal vězňům v lágrech na Slavkovsku. Skupina byla odhalena a Světlík byl v roce 1952 odsouzen jako vedoucí protistranické skupiny na 20 let.

Byl vězněn na různých místech - v Klatovech, v Chebu, na Jáchymovsku a ve věznici Kartouzy ve Valdicích. A právě v tuto chvíli do jeho života zasáhl prezident Novotný. Jeho druhá amnestie udělená v roce 1962 se vztahovala i na Jiřího Světlíka.

Jak Jiří Světlík vzpomíná na další prezidenty? S kterým z nich si potřásl rukou a kterému věnoval sirky? A koho půjde volit v druhém kole prezidentských voleb? Dozvíte se ve videu.

Reklama

Doporučované