Hlavní obsah

Plzeňská fakultní nemocnice ukázala, jak ochránit všechny zaměstnance

České ochranné masky od firmy WPA testují lékaři, policisté, hasiči i vězeňská služba.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Fakultní nemocnice v Plzni plánuje vybavit všechny své zaměstnance osobními ochrannými maskami. Seznam Zprávám to potvrdil ředitel nemocnice Václav Šimánek. Pořídit je chce i ministerstvo vnitra.

Článek

Roušky vydrží pár hodin, běžný respirátor maximálně pár dní. Ale v době covidové je to málo, proto všichni hledají lepší řešení.

Fakultní nemocnice v Plzni věří, že existuje, a tak vyhlásila velké výběrové řízení. Ředitel říká, že požadují osobní respirátory, které vydrží řadu měsíců. Velké šance tak má plzeňská firma WPA. Vymyslela nanomasky, které je možné sterilizovat.

„Máme velký zájem chránit všechny naše zaměstnance, nelékaře i lékaře, kteří jsou na urgentním příjmu, na ambulancích i jednotkách intenzivní péče. Celkově je to 2 500 zaměstnanců,“ popsal Václav Šimánek, ředitel FN Plzeň. Ochranné masky pak nemocnice nabídne i studentům, kteří jsou v nemocnici na stáži.

Kolik peněz je nemocnice připravena zaplatit, ředitel Šimánek nechtěl zveřejnit. „To je na základě výběrového řízení, nicméně v tuto chvíli v rámci ochrany našich zaměstnanců i pacientů jsme ochotni poskytnout částku, která bude vysoutěžena,“ říká.

V kraji už testují masky WPA třeba sociální pracovníci. „Spolupracujeme se všemi inovativními firmami,“ komentoval to náměstek hejtmana Ivo Grüner z ČSSD. „Masky využíváme především ve zdravotnictví a sociální oblasti, už teď se ale chystá tendr na naší správě a údržbě silnic, abychom byli připraveni na zimu v souvislosti s covidem-19.“

Nápad z Plzně

Příběh vzniku ochranných masek proti koronaviru připomíná tak trochu pohádku. Během dubna vytvořili inženýři z firmy Workpress Aviation, která do té doby vyráběla součástky jen pro letecký průmysl a firmy Airbus a Boeing, prototyp dýchací masky. Do vývoje firma vložila sto milionů korun a spustila výrobu.

„Na výrobu masek jsme vyčlenili halu, která se nachází ve stejné výrobní zóně jako naše hlavní výrobní hala. Může nabídnout výrobní prostory až 19 tisíc metrů čtverečních. Na jednoduchých kompletacích a šití upínacího systému se podílejí vězni z borské věznice,“ popisuje současnou situaci kolem výroby Jiří Heckel, ředitel WPA.

Od jara vyvinuli už osmou verzi. Maska je z certifikovaného materiálu, který přilne na tvář, má dva nádechové filtry na bocích a jeden výdechový ventil vpředu. A co je v době pandemie důležité, filtr odolá virům a bakteriím a celá maska se dá dezinfikovat, a tedy i opakovaně použít.

Disponuje atesty, podle kterých je ještě o řád účinnější než používané respirátory třídy FFP3.

„Máme s nimi velmi dobré zkušenosti, protože perfektně těsní a do této chvíle nedošlo k přenosu z pacienta na personál při endoskopickém zákroku, který je stejně rizikový jako například zákroky zubařské,“ popisuje Radan Keil, přednosta Interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole. Řada filtrů třídy FFP2, které lékaři vyzkoušeli, nebyla podle něj koncipována na evropskou anatomii obličeje.

Masky nakonec pořídí i stát

Masky testovali hasiči, používají je ve vodárnách, sociálních zařízeních. Jen stát je dosud nechtěl. To se má ale podle vicepremiéra Jana Hamáčka změnit.

„Po jistou dobu byl problém s certifikací, kdy firma čekala, až ten výrobek bude certifikován. To už se povedlo, a pokud mohu mluvit za ministerstvo vnitra, finalizujeme první nákup. Tedy ministerstvo vnitra odebere masky pro potřeby svého resortu,“ potvrdil Seznam Zprávám vicepremiér Jan Hamáček.

Dodal, že i Správa státních hmotných rezerv vypíše výběrové řízení na tento typ ochranných prostředků a firma má podle Hamáčka i v něm velkou šanci.

„Věřím, že i stát se začne chovat ekologicky a hlavně bude myslet na dlouhodobou ekonomickou udržitelnost. Máme spočítáno, že jedna maska nahradí stovky, možná i tisíce jednorázových ochranných pomůcek, navíc s vyšší ochranou. Hlavně nikdo z nás nedokáže předpovědět, jak se bude situace dál vyvíjet,“ je přesvědčen šéf WPA Jiří Heckel.

Reklama

Doporučované