Hlavní obsah

Plzeňská Semlerova rezidence připomíná pražskou Müllerovu vilu. I tady uplatnil Loos Raumplan

Interiér má šest hlavních úrovní, vestavěn byl do činžovního domu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Plzeňská Semlerova rezidence se v polovině května na několik let uzavře, a to kvůli finální fázi rozsáhlé rekonstrukce. Byt rodiny Oskara Semlera představuje unikát mezi památkami architektury 20. století v České republice. Využívá totiž takzvaného Raumplanu, čímž silně připomíná pražskou Müllerovu vilu.

Článek

Rezidence vznikla podle projektu Heinricha Kulky a konceptu Adolfa Loose. „Historie je zajímavá z mnoha hledisek. Dům samotný pochází z počátku 20. let 20. století. Sloužil jako běžný činžovní dům pro úředníky plzeňské Škodovky,” popisuje architekt Petr Domanický s tím, že výjimečným se dům stal ve třicátých letech.

Tehdy jej zakoupila rodina Oskara Semlera. Interiér má šest hlavních úrovní, vestavěn byl do činžovního domu.

Po opětovném otevření se návštěvníci mohou těšit na kompletně zrekonstruovaný interiér včetně zrestaurovaných vzácných materiálů a replik původního nábytku, opravenou celou budovu, nové návštěvnické centrum s kavárnou a upravené okolí domu.

Zájemci o prohlídku tohoto nejrozsáhlejšího Loosova interiéru v Plzni si mohou rezervovat návštěvu do 13. května 2018. V hlavní turistické sezoně jsou návštěvní dny pátek, sobota a neděle. Provoz je omezen na skupiny o nejvýše 10 účastnících. Semlerova rezidence je třetí prohlídkovou trasou v Plzni zaměřenou na Loosovy interiéry.

Reklama

Související témata:

Doporučované