Hlavní obsah

Plzeňská škola instaluje do nástěnek čističky. Chrání děti před covidem

Foto: Shutterstock.com

Nanočističky skryté v nástěnkách. Plzeňská škola rozšířila doporučení hygieniků. Ilustrační foto

Reklama

Plzeňská škola se snaží bojovat s šířením koronaviru pomocí čističek vzduchu. Několik desítek jich nyní umisťuje do tříd, kde jsou zabudované do magnetických nástěnek. Kupuje je z vlastního rozpočtu.

Článek

Gymnázium Františka Křižíka a základní škola v Plzni je první školou, která ve velkém zavádí do učeben čističky vzduchu. Jsou zabudované do magnetických nástěnek.

Ve třídách pro nejmladší děti už pracuje deset nanotechnologických čističek vzduchu na bázi fotokatalýzy. Dalších 33 jich v tomto týdnu nechá vedení školy namontovat do učeben vyšších ročníků.

Foto: Gymnázium Františka Křižíka, Seznam Zprávy

Čistička je skrytá za nástěnkou.

„Přednostně je nainstalujeme maturantům, kteří se vracejí do škol v tomto týdnu. Postupně je pak umístíme do dalších tříd,“ popsal pro Seznam Zprávy Jan Řepík, ekonom školy a IT manažer.

První taková zařízení škola pořídila na jaře s první vlnou koronavirové pandemie. Čističky škola koupila z vlastního rozpočtu. „Samozřejmě ale dál dodržujeme všechna hygienická opatření, větráme, koupili jsme do školy také termokamery,“ dodal Jan Řepík.

Přístroje čistí vzduch od organických nečistot včetně mikroorganismů. A v případě, že by ve třídě bylo nemocné dítě nebo učitel, dokáže zmírnit riziko, že se nakazí ostatní. Školu na takovou možnost ochrany žáků i zaměstnanců upozornilo BIC Plzeň – Podnikatelské a inovační centrum.

Nanočističky vyrábí česká rodinná firma Retap z Nového Města pod Smrkem. Zabudovává je do aut, nábytku, nástěnných zrcadel, lamp nebo obrazů.

„V případě školních nanočističek vzduchu jsme zařízení zabudovali do magnetických nástěnek, takže děti prakticky ani nemusí postřehnout, kde se skrývá aparatura, která jim ve třídách čistí vzduch. Provoz je mimořádně tichý a nenarušuje výuku,“ řekl Miloš Heršálek, jednatel společnosti Retap.

Rodinná firma Retap se původně specializovala na výrobu kachlových a elektrických kamen, v posledních letech ale vsadila také na inovativní technologie. Dodává například přenosné čističky vzduchu pro sportovní týmy. Už příští rok začnou její nanotechnologické čističky využívat také provozovatelé velkých heren v americkém Las Vegas k dezinfekci brýlí pro virtuální realitu.

Reklama

Doporučované