Hlavní obsah

Plzeňské DEPO2015 sbírá umělé vánoční stromky pro novou výstavu

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nepotřebné umělé vánoční stromky sbírá od lidí až do konce ledna plzeňské DEPO2015. Stromky se stanou součástí interaktivní expozice Tajuplný les.

Článek

Nepotřebné umělé vánoční stromky sbírá od lidí až do konce ledna plzeňské DEPO2015. „Stromky se stanou součástí interaktivní expozice Tajuplný les, která částečně nahradí oblíbený březnový festival světla Blik Blik. Každý rok za světelnými instalacemi festivalu chodilo po městě během dvou dní přes 40 tisíc lidí. Letos, stejně jako loni, se ale kvůli opatřením proti šíření koronaviru nebude moci v klasické podobě festival konat,“ řekla mluvčí DEPO2015 Lucie Kaslová.

Jako náhradní variantu proto připravuje tým DEPO2015 interaktivní světelnou výstavu Tajuplný les, na které se podílejí i významní umělci a tvůrci audiovizuálních instalací. „Pokud mají lidé doma, na chalupě, ve sklepě či na půdě klasický umělý vánoční stromeček bez barviv a postřiků, který již nevyužijí, mohou se na nás obrátit. My z vysloužilého stromečku uděláme stromeček zasloužilý. Čím více se jich sejde, tím hustší bude les,“ řekla Kaslová. Zájemci o darování umělého vánočního stromku mohou DEPO2015 kontaktovat na e-mailu nebo na Facebooku.

Otevření výstavy pro veřejnost bude záviset na uvolňování vládních opatření. „Původně plánovaná polovina února se zatím jeví nereálná. Nyní se pracuje s variantou otevření v průběhu března,“ řekla Kaslová. Expozice pro celou rodinu podle ní nabídne něco nového, tajuplného a kouzelného.

„Vydat se budete moci do tajemného lesa plného pohádkové atmosféry, hry světel, stínů a zvuků, nahlédnout do říše fantazie, a dokonce se stát i kouzelníky. Pro děti budou připravené kouzelnické hůlky, kterými budou moci ovládat některé exponáty,“ popsala. Z reálného světa do magického se návštěvníci dostanou, stejně jako v příbězích Lewise Carrolla, králičí norou. V pohádkovém světě se návštěvníci ocitnou pod hladinou jezera, objeví tajemství začarovaných tůněk či svítících stromů, které budou moci programovat. Vyzkoušejí si ovládnout kouzlo ‚ubrousku, prostři se!‘, projdou krajinou jako z filmového Avatara a spoustu dalšího, láká Kaslová. Součástí bude i úniková hra pro celé rodiny, které se budou snažit utéct před ježibabou z perníkové chaloupky.

Jako další kompenzaci za zrušený festival světla chce DEPO2015 sestavit dlouhodobější program dílčích akcí pro menší skupiny diváků - Blik Blik Series. "Jednalo by se o postupně představované akce, světelné instalace, videomappingy a podobně, na které by mělo přístup omezené množství diváků podle momentální epidemické situace. Konaly by se jednorázově v delším časovém horizontu, řekla Kaslová. Uskutečnění ale závisí nejen na výhledu alespoň částečného uvolňování vládních opatření, ale také na financování.

Reklama

Doporučované