Hlavní obsah

Plzeňské Divadlo Alfa se on-line zúčastní festivalu v Japonsku

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

O své dosud největší zahraniční turné, které mělo trvat od konce července do konce října, přišlo letos kvůli koronarovirové pandemii plzeňské loutkové a alternativní Divadlo Alfa.

Článek

Na cestách po Japonsku a Koreji měli plzeňští divadelníci odehrát přes 50 představení. „Inscenaci Johanes doktor Faust v režii Tomáše Dvořáka, kterou měli hrát na japonském festivalu Czech Week, odvysílají v pátek z natočeného záznamu na internetu, protože celý festival se přenesl do on-line prostředí,“ řekl ředitel divadla Jakub Hora.

„Festival Czech Week nabízí každoročně ukázky špičkové kultury z České republiky a v Japonsku měl vždy bohatou účast,“ řekl. Přehlídka se ale přesunula do virtuální podoby a loutkáři proto v předstihu natočili na několik kamer celou inscenaci. Plzeňský Faust poběží na festivalovém kanálu v pátek v 12:25 českého času. Lze využít také YouTube divadla nazvaný Alfa zírá, kde divadlo v sobotu také uvede svou živě vysílanou pohádku Kolíbá se velryba. „Sobotní stream živého představení by měl alespoň trochu nahradit našim divákům pravidelná sobotní představení,“ řekl Hora.

Letošní turné Alfy po Koreji a všech japonských ostrovech mělo navázat na předchozí úspěšné cesty souboru po Japonsku. Do Japonska jezdili divadelníci z Alfy poslední tři roky. Letos měli být i součástí doprovodného programu k olympijským hrám, které byly ale také zrušeny. „Naštěstí to úplně nepadlo a mělo by se to opakovat příští rok, takže pořád žiji v nějaké naději, že nakonec do Japonska pojedeme,“ řekl Hora.

Inscenace Johanes Doktor Faust měla v Plzni premiéru v lednu 2005. Hra původně vychází z knížky lidového čtení z 16. století o učenci, který zaprodal svou duši ďáblu. Od letoška Alfa uvádí inscenaci Johanes doktor Faust, Don Šajn a Jenovéfa, což je zhuštěná verze tří her českých lidových loutkářů, kteří na našem území působili od konce 18. století. Dvořák je kromě režie také autorem výpravy a originálních loutek, které sestavil z různých běžně dostupných předmětů.

Reklama

Doporučované