Hlavní obsah

Plzeňské Divadlo Alfa vysílá od podzimu hry na internetu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Kolem 150 diváků se v sobotu připojilo na živé on-line vysílání plzeňského loutkového Divadla Alfa, které od podzimu vysílá každou sobotu na svém YouTube kanálu Alfa zírá.

Článek

V sobotu herci odehráli pro své věrné diváky vlastní adaptaci verneovky Tajemný hrad v Karpatech.

Do on-line prostředí se Alfa přesunula loni po uzavření divadel kvůli koronavirové pandemii na konci října, kdy odvysílala pro japonský festival Czech Week Online 2020 svou inscenaci Johanes doktor Faust. Od posledního říjnového dne uvádí Alfa jako první ze svých pravidelných sobotních on-line přenosů pohádku Kolíbá se velryba.

Od té doby nabídlo divadlo, jehož vznik sahá do roku 1961, živá vysílání svých her Cirkus zlodějů, Cesta do středu Země (sopouchem Milešovky), Ťuk, ťuk, ťuk. Tučňák?!, Tři siláci na silnici, Pohádky ovčí babičky, Pozor, Zorro! či svou nejúspěšnější hru Tři mušketýři z roku 2006, která má kontě stovky repríz po celém světě. V prosinci se poprvé na internetu odehrála i premiéra nové hry Putování dobrého Hanse Böhma Evropou. „Sobotní stream živého představení by měl alespoň trochu nahradit našim divákům pravidelná sobotní představení divadla,“ uvedl ředitel divadla Jakub Hora.

V době, kdy se divadla kvůli koronavirové pandemii zavřela poprvé loni na jaře, nahráli herci Alfy audiozáznamy deseti upravených pohádek z divadelního repertoáru. Vyšla na třech CD s názvem Pohádky ze zavřeného divadla.

Do on-line prostředí se v sobotu vydalo i plzeňské Divadlo J. K. Tyla, které večer odehrálo českou premiéru amerického muzikálu z roku 2013 Fun Home. Kvůli koronaviru se premiéra o rok odložila na únor 2022, muzikálový soubor na dnešek připravil alespoň koncert 4XM s největšími hity z nonkonformních amerických muzikálů Hair, Rent, Probuzení jara a Fun Home, řekla mluvčí divadla Martina Drbušková.

Reklama

Doporučované