Hlavní obsah

Plzeňské divadlo uvede koncertně tři nové muzikály od začínajících autorů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Tři nové muzikály začínajících autorů, které vyhrály v prvním ročníku projektu plzeňského Divadla J. K. Tyla (DJKT) Intro 21, uvede muzikálový soubor s doprovodu orchestru na své Malé scéně.

Článek

Soutěž vyhlásilo divadlo loni na podzim. Sešlo se 34 muzikálů, 28 z nich splnilo podmínky a anonymně je posuzovala třináctičlenná porota z muzikálových profesionálů napříč republikou. „Počet zúčastněných děl, tematická šíře i kvalita zpracování předčila očekávání,“ řekl iniciátor projektu a šéf souboru muzikálu DJKT Lumír Olšovský.

„Tematicky byly všechny přihlášené muzikály tak různorodé, že jsme z toho měli velikánskou radost. Různé žánry od truchloher až po komedie, měli jsme příležitost číst krásné pohádky, historické a životopisné muzikály i příběhy ze současnosti,“ popsal. Muzikálový soubor podle něj nyní čeká dobrodružství - každý z vítězných titulů nastuduje během tří týdnů. Každý muzikál bude uveden dvakrát na Malé scéně. Diváci se na ně mohou těšit v říjnu a příští rok v březnu a v dubnu.

„První dílo, které v projektu spatří světlo světa, skončilo na třetím místě. Je kontroverzní v tematice. Je to gay love story, stylem to připodobňujeme k muzikálům Rent nebo Thrill Me,“ uvedl Olšovský.

Autorem hudby je Vojtěch Frank, absolvent hudební vědy a východoevropských studií Univerzity Karlovy, libreto napsal Jakub Hojka, absolvent Přírodovědecké fakulty UK, který se věnuje také loutkoherectví a autorskému psaní.

„Druhá hra, která bude uvedena v březnu, bude Píseň pro Ninu. Pojednává o době ruského předválečného jazzového klubu, pak přes dobu válečnou se příběh posunuje až do 50. let. Jedná se o příběh mladých lidí, kteří se přes všechny peripetie, všechna zatčení a gulag, znovu setkávají v 50. letech na stejném místě a rekapitulují svůj život,“ popsal Olšovský. Autorem hudby je opět Vojtěch Frank, libreto napsala Diana Řeháčková, studentka Univerzity Karlovy a zároveň posledního ročníku Pražské konzervatoře, kde studuje hru na saxofon.

Vítězným titulem, který uvidí diváci v dubnu, je příběh Kouzelné hodinky doktora Kronera. „Je to úžasný příběh, který má filosofickou hloubku,“ uvedl Olšovský. Autorem hudby je Jan Kaňka, který vystudoval hru na trombón a dirigování na plzeňské konzervatoři a pražské HAMU. Věnuje se také pedagogice, komponování a aranžování, jeho skladby vyšly tiskem v USA, libreto napsal učitel biologie z Domažlic Tomáš Javorský, jenž se věnuje divadlu na amatérské úrovni jako herec, režisér, dramaturg i scenárista. Příběh je o kouzelných hodinkách, které mohou majiteli zastavit okolní čas, může se ale stát, že člověk si toho neváží a nevyužije ani ten zastavený čas.

Divadlo současně vyhlašuje druhý ročník projektu Intro 22. Uzávěrka přihlášek je na konci roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované