Hlavní obsah

Plzeňské drony nahradí auta, v Krumlově platí lidem za obyčejný život a v Brně mění Zbrojovku na novou čtvrť

Plzeňská reportérka Seznamu Barbora Němcová nás pozvala na svoje oblíbené místo. Celý pořad Atlas Česka najdete ve videu dole.Video: Petr Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Plzni vyvinuli dron, jenž by měl nahradit auta a vozit lidi ulicemi měst. V Českém Krumlově zase výtvarnice Kateřina Šedá platí lidem za to, že se nastěhují do centra. A je toho mnohem víc. Na Česko se podíváme z dronu. Lidé z regionů pozvou diváky Seznamu na svoje oblíbená místa. A v úvodním videu nás plzeňská reportérka Seznamu Barbora Němcová vezme na svůj milovaný Krkavec.

Článek

Plzeňská firma vyvinula dron, který dokáže přepravovat lidi. V Česku se zřejmě nikomu nic takového nepovedlo. A i ve světě se jedná o výjimečnou záležitost. Problematice se věnují jednotky firem, konkrétně v Německu a Číně. Hlavní využití by v budoucnu mohlo být v příměstské a městské dopravě.

Plat za předstírání obyčejného života

V Českém Krumlově odstartoval naplno projekt UNES-CO výtvarnice Kateřiny Šedé. Jeho cílem je vrátit do turisticky populárních měst běžný život. Během následujících tří měsíců se do centra přistěhují rodiny, které tu budou bydlet a chovat se jako obvykle. Další brigádníci budou v rámci projektu k vidění na ulicích během běžných činností. Dobrovolníci dostanou za předstírání běžného života mzdu.

Skály trpí kvůli davům polských turistů

Adršpašsko-teplické skály na Broumovsku ve čtvrtek ustály další nápor turistů. Na výlet do skalních měst vyrazily houfy Poláků, kteří měli ve čtvrtek volno kvůli svátku Božího těla. Parkoviště sice byla naplněná po okraj, Adršpach však tentokrát nápor turistů vydržel. Další vypjaté dny ho čekají ještě do konce tohoto týdne a pak především o letních víkendech a polských svátcích. Obec zájem turistů z ekonomických důvodů vítá, správci CHKO Broumovsko by ale uvítali regulaci počtu lidí ve skalách.

Sázejí květiny do děr na zpustlém náměstí

Vedení Hradce Králové už deset let usiluje o generální opravu Velkého náměstí v historickém centru města. Ta se z různých důvodů stále nepodařila a hlavní hradecké náměstí čím dál víc připomíná tankodrom. Z výmolů, kterými je povrch náměstí hustě pokrytý, teď začaly vyrůstat květiny. Tu první zasadila hradecká fotografka Hana Bednářová, aby upozornila na neutěšený stav historického centra. Postupně se k ní přidávají další lidé.

Celý pořad Atlas Česka si můžete pustit zde.Video: Seznam Zprávy

Ze Zbrojovky bude úplně nová čtvrť

V Brně se postupně rozjíždí největší developerský projekt v novodobé historii města. Tovární areál Zbrojovky, která zkrachovala na počátku století, se mění na čtvrť pro deset tisíc lidí. Lidé v Brně už za pár let poznají areál Zbrojovky z nového pohledu. Bývalá továrna, která celosvětově proslula výrobou zbraní, aut nebo traktorů, nepřežila období míru a překotných změn. Teď se chátrající areál mění v novou městskou čtvrť pro deset tisíc lidí. Židenice se tak rozrostou o polovinu. Developerská společnost CPI Property Group rozjela největší projekt svého druhu v novodobé historii Brna.

Na ohňostroje v Brně přišlo 750 tisíc lidí

Červnové ohňostroje v Brně letos přilákaly podle pořadatelů 750 000 lidí. Vrcholem přehlídky byl ohňostroj v červené, modré a bílé barvě na počest 100. výročí Československa. Autoři jej odpálili z hradu Špilberk. V ulicích města ohnivou show sledovalo na 140 000 lidí. Poslední ohňostroj dostal název Ach synku, synku, což byla oblíbená lidová píseň prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Jako hudební doprovod zazněly také další skladby spojené s československou státností, konkrétně úryvek z Vyšehradu a fanfáry z opery Libuše od Bedřicha Smetany, Svatováclavský chorál a části Sinfonietty Leoše Janáčka a Krútňavy Eugena Suchoně.

Jeden ze sedmi divů Česka čeká oprava

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách bude v létě mimo provoz. Od poloviny června až do konce srpna projde důležitými opravami. Turistickou sezonu to neohrozí. Vodní elektrárna Dlouhé stráně je jedinečné technické dílo. Funguje na principu obrovského akumulátoru, do kterého se dá uložit aktuálně přebytečná energie a naopak se může kdykoliv využít, když je potřeba více energie, než mohou elektrárny, jež jedou na stálý výkon, vyrobit. Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně se v roce 2005 stala jedním ze sedmi největších divů České republiky. Zařadila se tak mezi nejvýznamnější české památky, jako jsou třeba hrad Karlštejn nebo zámek Hluboká. V samotném finále hlasovací soutěže se stala dokonce největším divem Česka, kdy pro ni hlasovalo 119 158 lidí.

Mimořádné sucho = mimořádná opatření

Moravskoslezský kraj nyní trápí sucho na mnoha místech. Jedním z nich je také dvoutisícová Píšť. Podle vodohospodářů je zde situace mimořádná. Během čtvrt roku klesla voda v píštěckých vrtech až o 9 metrů. Celá vesnice je tak již několik měsíců odkázána na zásobování vody pomocí cisteren. Nyní se však vedení obce rozhodlo pro prozatímní řešení. Stavba vodovodu, takzvaného suchovodu, již začala a v provozu by měl být do konce června. Jedná se o speciální potrubí, které připomíná pevnou, více než dvoukilometrovou hadici k nejbližšímu hydrantu. V tomto případě bude voda dodávána ze sousední vesnice Vřesina. Podle starosty obce Píšť Daniela Fichny bude voda stačit pro celou vesnici.

Pořad Atlas Česka sledujte každou druhou neděli na Televizi Seznam. Praktický a jednoduchý návod, jak Televizi Seznam naladit, naleznete ZDE.

Reklama

Doporučované