Hlavní obsah

Plzeňský festival Na ulici slibuje letos návrat ke svým kořenům

Foto: Getty Images

Plzeň

Reklama

Návrat ke kořenům slibuje od 21. do 29. srpna plzeňský letní Festival na ulici téměř s třicetiletou tradicí. Přehlídku od letoška nově po čtyři roky organizuje pro město místní agentura Nashledanou.

Článek

Slibuje větší zastoupení lokálních kapel a dělení do bloků podle žánrů. Festival, jehož koncerty jsou zdarma, se kromě tří venkovních scén uskuteční i ve vybraných klubech. Návštěvníky čeká také doprovodný program v ulicích, řekla dnes ČTK mluvčí festivalu Martina Ptáčková.

Živá hudba zní o prázdninách v centru Plzně od roku 1993 - tehdy festival trval tři týdny a jednotlivé části se jmenovaly Jazz na ulici, Struny na ulici a Divadlo na ulici. S různými názvy pokračoval dál, dramaturgie se ale změnila a nenabízela už tematicky zaměřené týdny. „Vždy se snažíme zachovat zdravé a kvalitní základy a na nich případně stavět novinky, které lidé aktuálně žádají a odpovídají současné době. Posluchači prostě budou vědět, že tyhle tři dny bude v centru Plzně hrát třeba folková muzika, takže i když nebudou znát kapelu, budou vědět, co od ní mohou očekávat,“ řekl Lukáš Krásný z agentury Nashledanou.

Zahajovat bude v pátek 21. srpna třídenní blok Rock a beat, od pondělí festival pokračuje alternativou a po dvoudenním bloku folk, country a trampské hudby se všechny žánry sejdou v sobotu 29. srpna ve finále. „Hodně se chceme věnovat plzeňským kapelám včetně začínajících. Stejně jako to bylo i před lety v začátcích festivalu, může je to představit široké veřejnosti a pomoci jim najít další fanoušky,“ poznamenal Krásný.

Festival připomene také sto let trampské písně, zavzpomíná na legendu plzeňské rockové scény Jiřího „Dědka“ Šindeláře, oslaví 80. narozeniny Bédi „Šedifky“ Röhricha ze skupiny Komáři a šedesátiny jeho syna Michala. Brněnští Poutníci oslaví padesátiny, plzeňský Semtex čtvrtstoletí existence. Diváci se mohou těšit na koncerty plzeňské bluegrassové skupiny Cop, na electroswingový projekt Mr. Elastik, vystoupí Burma Jones, Hibaj, Ill Fish, Five Rivers Blues Band, jižanský Na starý kolena Band, metalová skupina Sapon, irskou muziku hrající Poitín či jazzové Ivan Audes Trio.

Reklama

Doporučované