Hlavní obsah

Plzeňský hejtman Josef Bernard oznámil odchod z ČSSD

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Josef Bernard opouští sociální demokracii.

Reklama

V rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje důvody odchodu: uvažoval o něm dlouho, ale posledním impulsem byly útoky z vlastní strany, že nedodržoval karanténu stanovenou kvůli koronaviru. Přiznal i nabídku k politickému přestupu.

Článek

Sociální demokracii opustil jeden z výrazných regionálních politiků. Pět měsíců před krajskými volbami se s ní loučí hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy přiznává, že se k odchodu odhodlával dlouho, ale zároveň konečně rozhodnutí ovlivnily události související s koronovirovou epidemií.

Hejtman Bernard byl opakovaně a s různými výsledky testován na koronavirus a byl kolegy obviněn, že porušoval pravidla karantény a ohrozil své okolí.

„Beru to úkorně a myslím, že tohle se nedělá,“ přiznává, jak se ho tato věc dotkla.

Končíte v sociální demokracii, proč a proč právě teď?

Je evidentní, že docházelo ke sporům. Nemyslím s běžnými členy, v průběhu celého mandátu na hejtmanství jsem ale vnímal řadu ataků z aparátu sociální demokracie v Plzeňském kraji. Bylo to opakované a ten největší zlom nastal v poslední době.

Bylo to teď poměrně stresující období v souvislosti s koronavirovou krizí a v okamžiku, kdy jste od rána do večera v práci a řešíte, jak si se situací poradit, přišel od kolegy ze strany atak, že jsem porušil karanténní předpisy. Musím říci, že se mne to hluboce dotklo, byl to útok na moji čest. Já jsem jednal podle pokynů krajské hygienické správy, nikdy bych si nedovolil jejich příkazy a pokyny porušovat.

Ještě před tím, než jsem se dozvěděl, že opakovaný odběr byl pozitivní, začaly chodit dotazy novinářů, což beru jako důkaz, že to bylo připravené. Beru to úkorně a myslím, že tohle se nedělá. Předpokládal jsem od spolustraníků podporu, ne dehonestaci. A to byla poslední kapka.

To se stalo před dvěma týdny.

Řekl jsem si, že počkám, do doby, než se nejhorší část koronavirové krize přežene, a dnes už za nejhorším jsme. Je evidentní pokles nakažených i v našich nejpostiženějších okresech a je teď relativně čas si vyřídit i politické záležitosti. Já bych si připadal jako člověk beze cti, abych na to nereagoval. Beru to jako unfair podpásovou ránu, už na sobě nenechám štípat dříví.

Josef Bernard

- Většinu pracovního života prožil ve Škodovce, posledních dvaceti letech postupně v různých vrcholových manažerských funkcích, od roku 2010 do 2015 působil jako generální ředitel společnosti Škoda Transportation.

- Do ČSSD vstoupil v roce 2015, o rok později za ni kandidoval na hejtmana Plzeňského kraje.

- V krajských volbách v roce 2016 získal s ČSSD 17,4 procenta hlasů a umístil se druhý za ANO, které zvítězilo se ziskem 21,5 procenta hlasů. Vítěze voleb obešel a utvořil koalici s ODS, Starosty a Patrioty a Koalicí pro Plzeňský kraj.

- Říká, že jeho vstup do sociální demokracie ve chvíli, kdy už byl vrcholovým manažerem velké společnosti, má logiku: „Matka kuchařka, táta švec, já jsem vyučený, začínal jsem jako dělník ve Škodovce, vysokou školu jsem si dělal dálkově. Nepovažuji se za člověka, který měl v kolébce stříbrnou lžičku. Ve 14 letech jsem odešel na učňák do Škodovky, byl jsem na internátu a pak jsem se musel životem prolamovat sám,“ vysvětluje.

- Za své největší úspěchy v čele kraje považuje vítězství ve sporu s exministrem Danem Ťokem (za ANO), se kterým se přel o miliardu korun na nové vlaky, bezproblémové tendry na veřejnou dopravu nebo zakázky za 14 miliard korun, kdy do Plzeňského kraje přijde 24 nových vlaků a 315 nových autobusů. Jako další úspěch pak považuje to, že v době koronavirové krize nemoc dosud nepronikla do žádného sociálního nebo zdravotnického zařízení kraje.

Radil jste se o tom s někým z kolegů?

S nikým jsem se o tom nebavil a moje rozhodnutí je pevné a neměnné. Po té události, co jsem si zažil před 14 dny, jsem pevně rozhodnutý.

Věc se dá postavit i tak, že vás nechtějí jako lídra kandidátky a že jste zhrzený.

To já nikomu nevymlouvám. Ano, někdo si může myslet, že jsem zhrzený, ale ten důvod to není. To, co se tu v poslední době stalo, jsou věci, které nemůžu strávit. Mám svou hrdost a nemůžu to přejít mlčením.

Kdyby vás neobvinili z šíření nemoci, tak byste v ČSSD zůstal?

Ne, přiznám se, že rozhodnutí zrálo déle a toto byla poslední kapka. Možná se to tím jen urychlilo.

Co konkrétně vám vadí na politice současné ČSSD?

Poměrně zásadní byl spor kolem vládního angažmá sociální demokracie a já stál na straně těch, kteří byli proti vládnímu angažmá s podporou KSČM. Myslím, že to sociální demokracii ubližuje, poškozuje to její reputaci, ztrácí svůj význam a nikdy jsem to nepovažoval za dobrý taktický krok.

A samozřejmě některé projevy - když si vzpomenu na Noční vlky a podobné záležitosti. Tak ty mi také nesedí. Jsem rád, že se mi podařilo během mého volebního období v atriu Plzeňského kraje instalovat bustu Milady Horákové. I to je symbol, že kraj se mění a váží si lidí, kteří za svobodu a demokracii obětovali to nejcennější.

Čím si vysvětlujete, že jste nezapadl nebo nezískal větší podporu?

Já nevím. Já nepolitikařím, tam, kde pracuji, se snažím podávat dobrý výkon. Dovolím si shrnutí, které je pro mne strašně důležité. Podle mne za čtyři roky zažil Plzeňský kraj své nejlepší období.

Dám důkaz: když jsme začali, dal jsme revidovat nejkřiklavější smlouvy, například spor s dopravcem. Vyhráli jsme ho a daňovému poplatníkovi jsme ušetřili 270 milionů korun. Kdy se stalo, že na základě precizní analytické práce byl někdo schopný revidovat staré smlouvy a vrátit peníze, který kraj již vyplatil? Já žádný podobný případ neznám. Myslím, že to byl strašně důležitý vzkaz pro voliče, že si nemusíte jít do politiky něco nahrabat nebo mít jistý flek.

To je doklad, že jste dobrý manažer, ale abyste mohl své věci prosadit, potřebujete k tomu získat podporu, třeba i ve straně, za kterou kandidujete. Neměl jste se pokusit přesvědčit i spolustraníky, že to, co děláte, má smysl?

Možná jsem nešikovný v politické práci, ale úkol politiků je podle mne nejen dělat politiku, ale i práci, do které jsou zvolení a zodpovídají za ní. Moje zodpovědnost je za Plzeňský kraj. Možná kdybych ubral tam, tak bych měl pozici v sociální demokracii. Ale musím vám na rovinu říci, že bych z toho žádnou radost neměl.

Jeden čas jste se pokoušel vstoupit do celostátní stranické politiky, mluvilo se o vás jako o možném místopředsedovi. Proč jste se stáhl?

V sociální demokracii byly v té době dva proudy, jeden provládní, druhý pro opozici, já byl v tom pro opozici. Nedokážu si představit, že bych kandidoval na místopředsedu ČSSD a v případě zvolení obhajoval to, proti čemu jsem vystupoval.

Předpokládám, že byste byl zvolen právě kvůli tomu, že jste proti a mohl fungovat jako jakási korekce? Jestli ve vládě má cenu ještě být.

Třeba, ale to bych dělal opozici ve vedení a to není správné. Zvítězila nějaká myšlenka a abych někde dělal kverulanta, sbíral politické body a kritizoval názory předsedy, to nikdy nebyl můj styl.

Chcete zůstat hejtmanem do konce volebního období, nebo rezignujete?

Nechci věci komplikovat, ale považuji za korektní, abych při takto změněné situaci na nejbližším zastupitelstvu nabídl svou funkci hejtmana k dispozici.

Co máte dál v plánu? Znovu kandidovat, jen za někoho jiného?

Považoval jsem za nutné nejdříve vyřídit tuto záležitost se sociální demokracií. Nebudu zakrývat, že jsem jednal s několika politickými subjekty, nabídky jsem dostal, ale nemám žádnou dohodu. Práce pro Plzeňský kraj mě hodně naplňovala. Je to někdy nepříjemné, protože bočních ataků je spousta, zájmů je spousta, kamarila, co vždy čeká za politickou reprezentací, je žíznivá, a já jsem rád, že jsme ji na Plzeňský kraj nepustili.

Spekuluje se o tom, že vás láká STAN.

Jednali se mnou a ústy Pavla Čížka to deklarovali veřejně. Tak před měsícem byla jednání velmi intenzivní, ale již mají lídra - Pavla Čížka. Žádná definitivní dohoda s nimi není.

Takže se vás snaží přetáhnout váš náměstek pro dopravu.

S Pavlem Čížkem jsme zažili těžké chvíle, když jsme po večerech seděli a řešili všechny ty kauzy s tendry. Musím říci, že náš kolegiální vztah se tím ukoval. Obdivoval jsem na něm, že byl schopen akceptovat mou manažerskou roli, nebyl sólista. Je to chlap, který mi konvenuje.

A nebyla tedy sociální demokracie celé omyl?

A kde myslíte, že by to omyl nebyl? Politika mne vyučila, že na regionální úrovni to není o značkách stran, je to hlavě o lidech. Někteří jsou schopni vám za zády opravdu ublížit. A já už dnes vím přesně, že kdybych zas šel do nějaké koalice, jak bych postupoval. Nebylo by to o partajích, ale o lidech, se kterými do toho chcete na čtyři roky jít. Že vás budou podporovat a že budete mít společný zájem. To je má zkušenost, kterou jsem si odnesl. Když to nefunguje, tak ta práce je strašně úmorná a únavná. Nebo to obrátím, teď už vím, s kým bych do toho už nikdy nešel. To dnes vím naprosto přesně.

Dovolte osobní otázku, už jste zdráv?

Jsem.

Po kolikátém testu to můžete říci?

Absolvoval jsem celkem sedm testů. Jednou to vyšlo pozitivně, jednou negativně a znova a pak dvakrát za sebou negativně a byl jsem vypuštěn. Napadali mne, že jsem měl 23 kontaktů, ale já jsem nikoho nenakazil. Ani svou manželku, ani asistentku, ani řidiče ani nikoho z těch dalších dvaceti. Preventivní opatření splnila účel.

Nedrží si od vás teď lidé odstup?

To ne. Jediné, co na té události bylo opravdu pozitivní, co mne zvedlo, že jsem nikdy neměl takovou odezvu pozitivních příspěvků na sociálních sítích, e-mailů a dalších zpráv. Lidé mi psali „vydrž“ nebo „vydržte“ a já na to úplně zíral. Tady je vidět, že když čtyři roky pracujete, nějak se prezentujete, tak ani snaha o dehonestaci nefunguje. Bylo to pro mne jako polití živou vodou, vůbec jsem to nečekal.

Předseda plzeňské ČSSD o Bernardovi: Nepatřil k nám, nechtěl jít s komunisty

Odchod hejtmana Josefa Bernarda z ČSSD komentoval pro ČTK předseda městské organizace v Plzni Michal Chalupný.

Podle něj „pan Bernard nebyl nikdy tradičním sociálním demokratem, těžko se sžíval s naším prostředím. Inklinoval k pravicovým stranám, měl pravicový přístup, do určité míry se i distancoval od některých věcí svých předchůdců“.

Chalupný také Bernardovi vytkl, že odmítal spolupráci s komunisty. Zatímco prý například Bernardův předchůdce ve funkci hejtmana Václav Šlajs se v krajské radě s komunisty spojil, Bernard spolupráci s nimi odmítal. „Udělal si vlajkovou loď z antikomunismu, my jsme antikomunismus jako vlajkovou loď neměli. Tak radikální jsme nikdy nebyli. Pro nás jsou důležití lidé, ne politické vymezování,“ řekl Chalupný.

Reklama

Doporučované