Hlavní obsah

Plzeňský kraj bude dál podporovat centrum Techmania, které má finanční potíže

Techmania.

Reklama

Plzeňský kraj bude i nadále přispívat ze svého rozpočtu na science centrum Techmania v Plzni, které se po výpadku části příspěvků a kvůli pandemii koronaviru ocitlo ve finančních potížích.

Článek

Kraj Techmanii podporuje dlouhodobě, letos dal na její provoz 14 milionů korun. Letos ale také končí smlouva, podle níž na provoz přispívá. Už dříve výrazně snížila svůj příspěvek Plzeň. Krajští radní dnes rozhodli, že vzdělávací instituci, kterou navštíví 200 000 lidí ročně, příští rok opět podpoří, řekla dnes novinářům hejtmanka Ilona Mauritzová. Do budoucna se podle ní kraj nebrání ani tomu aby se Techmania začlenila mezi jeho organizace, zatím se ale vedou jednání i se zakladateli - Západočeskou univerzitou (ZČU) a společností Škoda.

„Techmanii vnímáme jako jedinečné zařízení nejenom pro vzdělávání, ale i pro popularizaci výzkumu a vědy. Chceme vyslat jasnou zprávu, že Techmanii podpoříme i v dalším období. Přáli bychom si, aby dál fungovala a abychom s ní mohli ještě více a užším způsobem spolupracovat,“ uvedla hejtmanka. O výši příspěvku kraje se podle ní rozhodne při sestavování rozpočtu na příští rok. Předpokládá, že by mohl být stejný jako letos.

Techmanie kvůli dlouhodobému podfinancování a dopadům pandemie koronaviru od září nastavila úsporný provoz a je otevřená pouze od čtvrtka do neděle, případně pro velké školní skupiny po předchozí dohodě i jindy. „Nyní zakladatelé Škoda a ZČU stojí před novou výzvou - najít shodu nad dlouhodobým a udržitelným financováním Techmanie. Nedohoda zakladatelů a části veřejné správy nad financováním trvá více než dva roky. Část regionálních politiků zastává názor, že o financování Techmanie by se měli starat zakladatelé, a ne veřejná správa. Zakladatelé se zase domnívají, že si již svoje odpracovali a deset let tento model fungoval. Bohužel nedohoda nad financováním vede k omezování provozu a covid tomu také nepřispěl,“ řekl ředitel Techmanie Vlastimil Volák.

Na základě desetileté smlouvy se do roku 2019 o spolufinancování science centra zaměřeného na popularizaci vědy a techniky dělily rovným dílem město a kraj. Plzeň ale pak svůj příspěvek snížila z deseti na tři miliony korun ročně. „Pro svoji činnost sedm dní v týdnu potřebuje Techmania ke svému příjmu získat ještě asi 25 milionů korun na provoz a pět až deset milionů na investice. Pokud je nebude mít, bude mít asi jen dvě možnosti - prodloužit stávající agonii anebo skončit,“ řekl Volák.

Mauritzová doplnila, že kraj se zakladateli, s městem a s Techmanií jednal už v květnu, další jednání budou pokračovat v září. Dovede si představit, že hejtmanství by potenciál, personál i prostory Techmanie dokázalo využít ještě víc. Budoucnost centra ale bude záležet na dalších jednáních.

„ZČU jako veřejná vysoká škola nemůže Techmanii podporovat napřímo, usilovně ale jednáme společně s druhým zakladatelem Škoda Investment o strategických partnerstvích, která by zajistila stabilní financování Techmanie s dlouhodobým výhledem,“ řekla mluvčí univerzity Šárka Stará. Další rozvoj Techmanie by podle ní mohlo zajistit případné partnerství ZČU, Škody Investment a Plzeňského kraje. Techmanii univerzita považuje za významnou instituci neformálního vzdělávání, za atraktivní turistický cíl a také za partnera, který představuje a propaguje výsledky ZČU jejím potenciálním studentům, žákům základních a středních škol.

Reklama

Související témata:

Doporučované