Hlavní obsah

Plzeňský kraj dá obcím na havarijní opravy stavů 27 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Plzeňský kraj rozdělí několika desítkám obcí 27 milionů korun na havarijní a naléhavé opravy.

Článek

Dotační titul kraje už několik let umožňuje i malým obcím vypořádat se s haváriemi vodovodů, poškozením obecních komunikací, kotelen, větrem zničených střech a podobně.

„Kraj měl původně na projekt vyčleněno 40 milionů, dvojnásobek loňské částky. Sumu ale nakonec snížil a 13 milionů korun použije pro případ potřeby při výpadku financí v souvislosti s koronavirovou krizí,“ řekl hejtmanův náměstek pro regionální rozvoj Ivo Grüner.

Peníze od kraje dostane 81 obcí. Návrh ještě musí schválit zastupitelé. Podle Grünera pomohou peníze nejen obcím, které by se třeba s ohledem na svůj omezený rozpočet s havárií těžko vypořádávaly. Také díky nim dostanou práci zedníci, klempíři, instalatéři a další drobní řemeslníci a menší místní firmy, které budou opravy maximálně do výše několika milionů korun pro obce dělat. Peníze poslouží například na rekonstrukci výtlačného řadu a akumulačních nádrží v Hoře Svatého Václava, na opravu opěrné zdi v Klenčí pod Čerchovem, na nutné opravy vodovodu v Běšinech nebo v Roupově, na opravu tarasní zdi pod kostelem v Hamrech, opravu havarijního stavu kotelny základní školy v Hrádku u Sušice, na odstranění havárie kanalizace ve Strážově, rekonstrukci školní tělocvičny v Kaznějově nebo na opravu hřbitovní zdi v Kladrubech. Peníze dá kraj i na opravu rozhledny v Dlažově.

Na kraj přišly žádosti za zhruba 60 milionů korun. „Vyhodnotili jsme opravdu ty potřebné věci, zaměstnanci krajského úřadu pečlivě prošli a posoudili všechny žádosti. Co není úplně havarijní stav či naléhavá potřeba, o to si mohou obce požádat v rámci standardních dotačních titulů příští rok v programu stabilizace a obnovy venkova,“ dodal Grüner.

Reklama

Doporučované