Hlavní obsah

Plzeňský kraj dokončuje na zámku Klenová centrum výtvarné kultury

Foto: Profimedia.cz

Zámek a hrad Klenová u Klatov

Reklama

Plzeňský kraj dokončí v prosinci na svém hradu a zámku Klenová Centrum pro podporu výtvarné kultury za 106 milionů Kč. Opravuje hlavně památkově chráněné ruiny dvou hospodářských budov, které už jako jediné kazí vzhled místa.

Článek

Vznikají tam výtvarné dílny a depozitáře, řekl ČTK náměstek hejtmana Marek Ženíšek (TOP 09). Kraj získal na akci dotaci z evropského programu IROP ve výši 65 milionů Kč.

Cílem projektu byla rekonstrukce dvou propojených budov řazených v uliční frontě horní části statku za sebou, což umožnilo vhodně umístit sbírkové předměty, vybudovat technické zázemí pro zaměstnance místní galerie a zlepšit ochranu sbírek i možnosti jejich využití pro prezentaci a badatele. „Stavbu, která začala už koncem loňského roku a běží podle harmonogramu, neprodražily vyšší ceny stavebních prací a materiálů,“ řekl náměstek.

Podle něj jde o významný projekt pro Klatovsko, budovy by jinak podlehly zkáze. Hojně navštěvovaná krajská Galerie Klatovy/Klenová je centrem moderního umění se stálými i příležitostnými výstavami a menším depozitářem.

Původní náklady měly být podle projektu z roku 2013 zhruba 71 milionů Kč. Projektant před dvěma lety ceny přepočetl a zohlednil další poškození hospodářských budov počasím. Galerie, která získala hrad a zámek od restituentky v roce 1993, nakonec náklady vyčíslila až na 106 milionů Kč.

Turisty i umělci oblíbený hrad a zámek Klenová je 13 kilometrů od Klatov. První zmínka o hradu je z roku 1287, kdy střežil obchodní stezku ze Železné Rudy do Bavorska. Ve 20. století, až do roku 1951, byla majitelkou malířka Vilma Vrbová-Kotrbová, která ho po roce 1989 získala v restituci. V poslední vůli ho v roce 1993 odkázala galerii, která využívá prostory a okolí zámku jako uměleckou galerii od roku 1964. Hrad a zámek, dva kilometry od Janovic nad Úhlavou, je od roku 1964 chráněn jako kulturní památka.

Reklama

Doporučované