Hlavní obsah

Plzeňský kraj nemá peníze na zvýšení mezd sociálních pracovníků

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Plzeňský kraj zatím nemůže zvýšit mzdy pracovníkům v sociálních službách, jak slíbilo Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Článek

„Kraj totiž od státu nedostal dost peněz ani na platy v jejich dosavadní výši,“ řekla mluvčí krajského úřadu Eva Mertlová. Plzeňský kraj potřebuje na pokrytí platů a odměn zaměstnanců v sociálních službách přes miliardu korun, dotace od ministerstva je ale o 66 milionů korun nižší.

O zvýšení mezd pracovníků v sociálních službách o deset procent informovala ministryně práce Jana Maláčová podle Mertlové v dopise z 11. ledna. „Navýšení základních tarifů se má týkat pracovníků v přímé obslužné péči a sociálních pracovníků. Podle ministryně je také zásadní odměnit ostatní pracovníky, například kuchaře či údržbáře, bez nichž by zařízení sociálních služeb nemohla fungovat,“ řekla krajská mluvčí.

„Paní ministryně avizovala, že částka na zvýšení mezd je vyjednána v rozpočtu pro sociální služby tak, aby pokryla náklady na navýšení mezd. Reálně však tyto peníze nemáme,“ uvedl náměstek hejtmanky pro sociální věci Rudolf Špoták (Piráti). Peníze, které kraj od ministerstva dostal, nepokryjí podle něj ani současné náklady na mzdy. Není proto reálné zvýšit platy o desetinu, jak ministerstvo přislíbilo, řekl Špoták.

Plzeňský kraj potřebuje podle Mertlové na platy a odměny pracovníků v sociálních službách 1,013 miliardy korun. Dotace MPSV činí 979 milionů korun, z nichž 32 milionů je určeno na reformu psychiatrické péče. Pro sociální služby tak zbývá 947 milionů korun, o 66 milionů méně, než kraj potřebuje. Pokud avizovaná částka na navýšení mezd v průběhu roku přijde, kraj peníze přerozdělí tak, aby byl příslib ministerstva naplněn.

Reklama

Doporučované