Hlavní obsah

Plzeňský kraj povede občanská demokratka Mauritzová

Foto: Profimedia.cz

Nová hejtmanka Ilona Mauritzová.

Reklama

Novou hejtmankou Plzeňského kraje se stane 60letá Ilona Mauritzová z ODS.

Článek

Poslankyně a zastupitelka města Plzně Ilona Mauritzová byla do roku 2015 také rektorkou Západočeské univerzity.

Ve volbě získala 28 hlasů zastupitelů. Proti bylo 13 zastupitelů, z toho 12 z ANO, které krajské volby vyhrálo. Čtyři zastupitelé za KSČM a SPD se hlasování zdrželi.

Plzeňský kraj povedou v následujících čtyřech letech uskupení STAN, Piráti s ODS a TOP 09. V 45členném zastupitelstvu mají 25 křesel. ODS a TOP 09 obsadí pět míst z devíti krajských radních včetně hejtmanky, STAN s Piráty získali čtyři místa v radě.

Kraje povedou kromě hejtmanky čtyři uvolnění a tři neuvolnění náměstci a jeden uvolněný radní. „Nelíbí se nám (vysoký) počet náměstků,“ řekl zastupitel KSČM Jiří Valenta. Podle něj začínal kraj v roce 2000 se třemi náměstky a jejich počet každé čtyři roky stoupal. Domnívá se, že je to tím, že náměstek bere o 16.000 korun více než krajský radní.

Mauritzová bude mít v gesci zdravotnictví. Jejím prvním uvolněným náměstkem, který má na starosti regionální rozvoj, životní prostředí a fondy EU, byl zvolen Josef Bernard. Bude statutárním zástupcem hejtmanky, který povede kraj v případě její nepřítomnosti. STAN má ještě uvolněného náměstka pro dopravu, jímž se stal znovu Pavel Čížek. Dalším uvolněným náměstkem pro sociální věci je Rudolf Špoták z Pirátů, jejich další zástupce Pavel Hais bude jako neuvolněný náměstek řídit oblast digitalizace a IT. Piráti jsou v novém zastupitelstvu nováčky.

ODS má dále neuvolněného náměstka pro ekonomiku, majetek a investice, kterým je Pavel Karpíšek, senátor za ODS a starosta Vejprnic. Dalším neuvolněným náměstkem pro školství a sport byl zvolen Rudolf Salvetr, starosta Klatov. Marcela Krejsová, dosavadní náměstkyně pro ekonomiku a pověřená hejtmanka, bude jako jediná radní řídit cestovní ruch a podnikání jako uvolněná. Krejsovou jako jedinou podpořilo hnutí ANO, které jinak při volbě náměstků nehlasovalo nebo bylo proti. TOP 09 získala post uvolněného náměstka pro kulturu a památkovou péči, jímž se stane Marek Ženíšek.

Reklama

Doporučované