Hlavní obsah

Plzeňský kraj připravuje rekonstrukce svých tří nemocnic zhruba za 1,5 miliardy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Klatovech a Rokycanech začne příští rok rekonstrukce, stavba nové nemocnice v Plané po vypořádání pozemkových vztahů. Žádnou nemocnici nehodlá kraj privatizovat ani pronajímat, chce v nich rozvíjet standardní evropskou péči.

Článek

V Plané na Tachovsku, kde jako v jednom ze dvou okresů v zemi chybí už přes 20 let nemocnice, chce postavit zdravotnické zařízení. Současný objekt následné a rehabilitační péče je podle šéfa představenstva krajských nemocnic Jaroslava Šímy mimo město v budově bývalého konventu. Jeho rekonstrukce by byla drahá a náročná, uvedl. Nemocnice vznikne v širším centra. Umožní rozšíření počtu lůžek následné, rehabilitační i zdravotnické péče o polovinu na 150. Součástí bude heliport a výjezdové stanovištěm krajské záchranné služby.

„Potřebujeme rozšířit péči v regionu, hlavně ambulantní,“ řekl Šíma. Nově tam bude také poliklinika s gynekologií, urologií, dětským, zubním, kožním a oddělením zobrazovacích metod, výhledově jednodenní chirurgie. Je hotová studie proveditelnosti. „Město musí upravit územní plán, v řešení je převod pozemku z Pozemkového fondu na kraj a příprava soutěže na projekt,“ uvedl. Náklady se odhadují na 500 milionů korun, záleží však na aktuální situaci na stavebním trhu.

V Rokycanské nemocnici, která nikdy neprošla významnější rekonstrukcí, už kraj v soutěži vybral projektanta, firmu Siebert+Talaš. „Cílem je kompletní pětietapová modernizace včetně dispozičního řešení všech pracovišť, která zvýší kvalitu, rozsah i dostupnost péče. Bude nutná přístavba ambulantního i lůžkového traktu,“ řekl Šíma. Do konce roku bude projekt 1. a 2. etapy a stavební povolení. Náklady se odhadují na 500 milionů korun, první ambulantní část má stát 210 milionů a začne po rozhodnutí kraje. Podle náměstka hejtmanky Pavla Karpíška (ODS) se letos začne stavět parkoviště, budovy příští rok.

Klatovská nemocnice, největší ze šesti zdravotnických zařízení kraje, kde bude od ledna sídlo Centra sdílených služeb pro všechny nemocnice, má studii na dostavbu dalšího pavilonu, který bude propojen s monoblokem za 1,4 miliardy Kč dostavěným v roce 2012. „Do nové budovy SO07 se přemístí oddělení, která jsou v původních budovách, třeba následná péče, nukleární medicína, DIOP a další,“ řekl Šíma. Centrální nákup připravuje soutěž na projektanta stavby až za půl miliardy korun. Kraj by ji chtěl podle Karpíška zahájit v roce 2023. Příští rok má vzniknout nový pavilon dialýzy za 40 milionů Kč na místě nevyužívané spalovny a garáží. Kapacita lůžek se zvýší ze 17 na 20. Počet pacientů roste a tato centra jsou jen v Klatovech a Plzni.

Podle Karpíška se připravují modernizace urgentních příjmů ve Stodě, Domažlicích, Klatovech a Rokycanech za desítky milionů, kraj už má přislíbené dotace. Ve Stodě se plánuje rekonstrukce oddělení následné péče, multioborová JIP a modernizace ubytovny, v Domažlicích modernizace kuchyně a nová kotelna. Diskutuje se o stavbě psychiatrie v Klatovech.

Kraj chce využít na všechny stavby dotace. Počítá s evropským programem IROP 2, jehož podmínky by měly být známé do poloviny příštího roku. Ministerstvo pro místní rozvoj chystá podporu regionálních nemocnic a EU slíbila subvence do příhraničních oblastí.

Reklama

Doporučované