Hlavní obsah

Plzeňský kraj s Bavorskem otevřely poutní Vintířovu stezku o délce 162 km

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeňský kraj a Dolní Bavorsko otevřely 162 kilometrů dlouhou poutní Vintířovu stezku. Turisté a poutníci si mohou projít devět jednodenních etap o délce 14 až 23 kilometrů, na nichž jsou místa spjatá se středověkým mnichem

Článek

Stezka, na níž teď oba regiony vysázejí 100 speciálně naroubovaných jabloní pro poutníky a doplní ji sochami, lavičkami a informačními tabulemi, vede z německého Niederalteichu přes Rinchnach a na české straně přes Dobrou Vodu u Hartmanic do Blatné.

„Větší část (pět etap) vede u nás. Stezka by měla prohloubit kontakty mezi Čechy a Bavorskem. Vede lesy a krásnou přírodou. Lidé na Šumavě chodí pořád po stejných trasách. Je fajn hledat nová témata a nové trasy,“ uvedla krajská radní Marcela Krejsová (ODS). Už je vyznačená, jsou hotové mapy, mobilní aplikace a edukativní programy a komiks. U kostela v Mouřenci bude zřejmě ještě instalována skleněná Vintířova socha v životní velikosti. Na české straně jsou součástí stezky i menší okruhy pro rodiny s dětmi. Podle Suzany Wagnerové, ředitelky společnosti Arberland Regio na podporu cestovního ruchu, jde o turistickou a poutní stezku, která má na obou stranách hranice podtitul Nekonečný relax.

„Vytvořili jsme novou expozici svatého Vintíře v Muzeu Šimona Adlera na Dobré Vodě, která se pyšní tím, že u nás Vintíř žil. Vede tam nová stezka, kudy chodil. Přitáhne to k nám spoustu turistů a má velký význam pro spolupráci Čechů a Němců,“ řekl starosta Hartmanic Pavel Valdman.

Podle Krejsové byl Vintíř vlastně první česko-německý diplomat, který spojoval lidi a rozdával smíření a lásku. Pocházel z vládnoucího šlechtického rodu, který věnoval část majetku řádu benediktinů, a rozhodl se, že bude konat dobro. „Svatý Vintíř je fenomenální historická postava Šumavy a Bavorského lesa, který se v 50 letech vzdal světské kariéry a rozhodl se pro duchovní dráhu v místě, kde bude mít jeho působení největší vliv na vzájemné vazby v území,“ řekl Zdeněk Svoboda, historik a památkář z Kašperských Hor.

„Patří k vzorům, které potřebujeme. Je označován jako budovatel mostů a sítí. Měl hodně kontaktů od Durynska po Prahu. A ty sítě udržoval a upevňoval pro lidi,“ řekla Elisabeth Simonová, ředitelka Lidové akademie sv. Vintíře v Niederalteichu. Anna Svobodová, památková pedagožka ze Sušice, se snaží přiblížit Vintířovu osobnost žákům druhého stupně a středoškolákům, kteří se ve svém věku zabývají otázkou, kam se v životě vydat dál. „Vznikl motivační komiks o rozdílu mezi poutníkem a poustevníkem a myšlenková mapa,“ řekla.

„Pouť umožňuje to, po čem v naší uspěchané, digitální, anonymní výkonnostní společnosti touží stále více lidí - přerušit, přijít k sobě, uklidnit duši a najít znovu to podstatné v životě,“ řekla Helga Grömerová, kontaktní osoba pro poutníky, která vysadila v Rinchnachu první třímetrovou jabloň.

„Když stezku procházíte, tak máte zvláštní pocit, že cítíte svatého Vintíře i jeho myšlenky. Člověk jde potichu a tím vzniká jiný vztah k té krajině a prostoru. Když se modlíte vedle stáda krav, tak máte pocit, jako by stádo zpívalo s vámi,“ řekl poutník Alois Hödl.

Oba regiony otevřely stezku k 976. výročí úmrtí sv. Vintíře, německého benediktinského mnicha a zakladatele kláštera v Rinchnachu. „Na trase teď vysadíme 25 jabloní, aby se poutníci mohli občerstvit a zpříjemnit si pouť,“ řekla Krejsová. Na české straně, kde bude mít stezka pět relaxačních míst, prochází přes Prášily, Hartmanice, Sušici, Horažďovice a Chanovice do Blatné, odkud je možné po koridoru evropské poutní cesty Via Nova dojít až do Prahy, kde je sv. Vintíř v Břevnovském klášteře pochován.

Reklama

Související témata:

Doporučované