Hlavní obsah

Plzeňský vědec získal prestižní grant agentury Japan Foundation

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Plzeňský vědec a pedagog Roman Kodet získal prestižní výzkumný grant agentury Japan Foundation při japonském ministerstvu zahraničí.

Článek

Umožní mu další prohloubení výzkumu dějin Japonska v 19. století, k nimž publikoval řadu studií a dvě vysoce ceněné odborné monografie, řekla ČTK mluvčí Západočeské univerzity (ZČU) Šárka Stará.

Kodetovi, který pracuje na katedře historických věd fakulty filozofické, uhradí grant výzkumné stáže spojené s pobytem v Japonsku, kam se hlásí stovky uchazečů ze světa, ale uspěje asi stovka. „Japonská vláda podporuje nejvýznamnější projekty,“ uvedla mluvčí.

Projekt se bude zabývat vývojem pohledu západního světa na Japonsko v éře bakumatsu (1853 až 1868), kdy se kvůli příchodu cizinců hroutil režim tokugawských šógunů, který existoval více než 250 let. „Do poloviny 19. století bylo Japonsko pro většinu Evropanů a Američanů spíše záhadou. Ve velmi přísně regulovaném kontaktu s ním byli pouze Nizozemci, jejichž zkušenosti a poznatky ale nebyly na Západě příliš rozšířené. Západním diplomatům, námořníkům a obchodníkům se otevřely dveře ke zcela odlišné kultuře a civilizaci,“ řekl Kodet. Trvalo poměrně dlouho, než cizinci zjistili, že některé jejich předpoklady o Japonsku byly mylné, například představa, že jde o zmenšeninu Číny. „Přestože cizinci Japonsko vnímali jako nebezpečnou zemi, začali se o japonskou kulturu a dějiny živě zajímat. Ohromující zážitek přirovnávali k cestě na jinou planetu,“ dodal. Právě období, jež stojí u počátku fascinace Japonskem, bude projekt zkoumat. Tehdejší pohled cizinců na Japonsko nebyl v úplnosti nikdy zpracován.

„Výzkum bude zaměřený na dějiny mentalit a vnímání dvou zcela odlišných kultur,“ uvedl Kodet, jemuž už vyšly v nakladatelství Epocha Války samurajů (2015) a Příběh samurajů (2018). Pokud to pandemie koronaviru dovolí, měl by absolvovat pobyt v Japonsku ve druhé polovině roku. Výsledky vědecké práce plánuje zveřejnit v odborných časopisech a odborné monografii.

Kodet v roce 2018 v Plzni založil a vede Centrum japonských studií, které podporuje studium japonských dějin a kultury a spolupracuje s univerzitami a institucemi. Katedra má smlouvu o studentské a akademické mobilitě s Univerzitou Dóšiša v Kjótu, která je s 27.000 studenty jedna z nejstarších v Japonsku, a s tokijskou Univerzitou Kokušikan.

Reklama

Doporučované