Hlavní obsah

Plzeňští zastupitelé schválili zdražení tepla o 9,7 procent, rozhodne valná hromada

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeňští zastupitelé v pondělí schválili zdražení tepla od ledna v průměru o 9,7 procenta. Definitivně o tom rozhodne valná hromada Plzeňské teplárenské, která bude 7. prosince. Cena za teplo je nejnižší v Česku.

Článek

Důvodem je vysoká očekávaná inflace, extrémní nárůst cen emisních povolenek, ztrátovost komodity teplo, snaha udržet současnou výši dividend pro město a příprava na odchod od uhlí, řekl zastupitelům generální ředitel podniku Václav Pašek. Plzeňskou teplárenskou vlastní většinově Plzeň, 35 procent připadá skupině EPH Daniela Křetínského.

„Plzeňská teplárenská má nejmenší cenu tepla v ČR a i po navýšení zůstane stále cena v Plzni nejnižší v ČR a budeme pořád pod 600 korun za gigajoule,“ uvedl Pašek. Při průměrné velikosti bytu 65 metrů čtverečních a průměrné spotřebě 25 GJ/rok při vytápění i ohřevu teplé vody zaplatí podle Paška od ledna domácnost o 110 korun za měsíc víc. Domácnosti letos platí za gigajoule 540,32 koruny včetně DPH, meziročně o 25 Kč více. Podnik do letoška pět let nezdražoval. Jeho loňská cena 515 Kč/GJ byla o 66 Kč/GJ pod průměrem tepláren v ČR.

Pašek dále při prezentaci zmínil očekávané navýšení cen elektřiny o 30 procent a plynu až o 100 procent. Růst inflace v příštím roce odhadl až na šest procent, náklady podniku na nákup emisních povolenek na vypouštění oxidu uhličitého by se měly zvýšit z letošní půl miliardy na 868 milionů korun. „To jsou strašná čísla, která musí mít dopad do ekonomiky firmy,“ uvedl. Firma chce udržet rozumnou ziskovost a stejně jako letos vyplatit v příštím roce městu 200 milionů korun na dividendách. Podle Paška by to mělo tak být i do budoucna.

Plzeňská teplárenská, která je také prodejcem elektřiny, dále nechce, aby se výroba tepla propadla do ztráty, ale aby byla alespoň na „červené nule“. Na dekarbonizaci, tedy konec spalování uhlí od roku 2030, se už podnik intenzivně připravuje. Firma vyrábí z uhlí stále polovinu tepla, zbytek už ale zajišťuje spalování biomasy a komunálních odpadů z celého kraje. „Plzeňská teplárenská se potřebuje odpovědně připravit na realizaci dekarbonizace v letech 2024 až 2029. Odhadovaná výše investic je kolem čtyř miliard korun a už dnes na to musíme tvořit finanční zdroje,“ řekl Pašek. O konkrétním směřování bude rozhodovat prosincové představenstvo.

Pro zvýšení ceny tepla dnes zvedlo ruku 34 zastupitelů, nikdo nebyl proti a tři se zdrželi. „Nikdo z nás netleská nějakým zdražením. Ale v kontextu toho, co se děje na mezinárodních trzích, jaký je vývoj cen emisních povolenek a také toho, že teplárny v ostatních městech zdražují ještě více, tak přijímáme konstruktivní postoj a hlasujeme ‚pro‘,“ řekl zastupitel za opoziční Piráty Daniel Kůs.

Pokud podnik zdražuje teplo o více než pět procent, musí to schválit valná hromada a zastupitelé. Zvýšení cen tepla o 9,7 procenta navrhlo představenstvo Plzeňská teplárenské. Podnik měl loni hrubý zisk přes 328 milionů Kč, o pětinu nižší než o rok dřív. Jeho profit výrazně srazil razantní nárůst cen emisních povolenek. Loni utržil 3,17 miliardy Kč, z toho 1,22 miliardy za teplo a 1,54 miliardy Kč za elektřinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované