Hlavní obsah

Po 15 letech rozhodl soud případ soudce Berky. Než padl verdikt, dva soudci zemřeli

Z devíti obžalovaných dorazil osobně k soudu pouze soudní znalec Pavel Hlavatý, který dostal podmíněný trest.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Někdejší konkursní soudce Jiří Berka jde podle pravomocného verdiktu na 7 let do vězení, jeho majetek propadne státu.

Článek

Vrchní soud v Olomouci po 15 letech rozhodl jeden z nejsložitějších a nejdéle se vlekoucích případů historie.

Soudce Jiřího Berku, který byl v kauze hlavním obžalovaným poslal na 7 let do vězení a rozhodl, že jeho majetek propadne státu. Soud vynesl trest za zneužití pravomoci veřejného činitele ve zločinném spolčení.

Vinní jsou i další obžalovaní. Část z nich půjde také do vězení a to na 5 až 6 let. Část dostala podmíněné tresty.

Verdikt se příliš neliší od toho, který vynesl soud původně. Vrchní soud snížil výši trestů vzhledem k dlouhé době, která od spáchání trestných činů uplynula.

Falešné konkurzy

Hlavní postavou celé kauzy je severočeský konkurzní soudce Jiří Berka. Ten podle obžaloby posílal do konkurzů firmy na základě zfalšovaných dokladů. Rozsáhlá skupina pachatelů tak likvidovala podle žalobců firmy, které ve skutečnosti do konkurzu jít neměly. Motivem byla snaha o ovládnutí firem nebo o získání jejich majetku.

Policejní vyšetřování odstartovalo v roce 2003 vyhlášení konkurzu na Union banku.Video: Hanuš Hanslík

Nejznámějším případem, který také odstartoval policejní vyšetřování, bylo v roce 2003 vyhlášení konkurzu na Union banku. Za tento konkurz byl také tehdy soudce Berka poprvé obviněn. Během vyšetřování pak postupně přibyla obvinění za konkurzy na dalších devět firem. Šlo například o Zbrojovku Brno, Krušnohorské strojírny nebo o Báňské stavby Most.

Celkem měla skupina pachatelů podle obžaloby způsobit škodu 264 milionů korun.

Když zasáhla amnestie

Z původní obžaloby ale zbylo jen torzo. Na velkou část případu se totiž vztahuje amnestie prezidenta Václava Klause z roku 2013. Po ní bylo zastaveno stíhání tří původně obžalovaných – Vladislava Větrovce, Jana Harangozza a Marty Čihákové.

První odsuzující rozsudek už v roce 2010 vyhlásila táborská pobočka Krajského soudu v Českých Budějovicích. Ten ale vzápětí zrušil Vrchní soud v Olomouci a nařídil nové projednání kauzy.

Druhý rozsudek padl v Táboře až v roce 2015. Podle něho by si měl soudce Jiří Berka odsedět osm a půl roku vězení. Zbývajících osm obžalovaných dostalo tresty maximálně sedm let vězení, někteří pouze tresty podmíněné. Odvolání právě proti tomuto rozsudku nyní Vrchní soud v Olomouci řešil.

Během dlouhého projednávání případu zemřeli už dva soudci, kteří ho měli na starosti. Jako první kauzu u táborského soudu řešil Jiří Bernát. Kauzu řešil do roku 2007, kdy odešel do důchodu. Zemřel v roce 2014.

Oba táborské rozsudky pak vynesl soudce Zdeněk Kučera. Ten zemřel před rokem.

Reklama

Související témata:

Doporučované