Hlavní obsah

Po 150 letech se na Šumavu vracejí velké šelmy. Zabíjejí vysokou zvěř a pomáhají tak v přírodě udržovat rovnováhu

Vlci se na Šumavě chovají přirozeně, loví především vysokou zvěř. Někdy ale napadají i hospodářská zvířata, především ovce.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na Šumavu se po 150 letech vrátily velké šelmy. Národní park odhaduje počet rysů ostrovidů zhruba na šest desítek. Kromě těchto zvířat tu žije minimálně jedna smečka vlků, vedle ní se tu pohybují i jednotlivci a dvojice.

Článek

„Přesný počet vlků neznáme, ale odhadujeme ho mezi 8 a 18 zvířaty,” říká ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený a dodává, že vlci se na Šumavě objevili v loňském roce. A na rozdíl od rysů přišli sami.

Rys ostrovid byl na Šumavě vyhuben v první polovině 19. století, vracet se sem začal až o víc než 100 let později. První zvířata se sem zatoutala v 70. letech 20. století ze sousedního Bavorska, kam byla uměle vysazena.

Češi ke stejnému kroku přistoupili v letech omsdesátých. „Mezi lety 1982 a 1989 jsme vypustili celkem na devíti lokalitách sedmnáct rysů, šest samic a jedenáct samců,” vzpomíná Pavel Trpák, spoluautor projektu návratu rysa na Šumavu. Na konci projektu čítala rysí populace na Šumavě asi 45 kusů.

Dnes jich tu žije na šest desítek a obývají celou Šumavu. „Oproti tomu vlci se nyní vyskytují v turisty nejatraktivnějším území, od Luzného a Roklanu k okolí Vydry a Křemelné. Počítáme s tím, že se přesunou i na další místa,” říká Hubený.

Vlci se chovají přirozeně, loví především vysokou zvěř. Někdy ale napadají i hospodářská zvířata, především ovce.

Příběh návratu velkých šelem - rysů a vlků - na Šumavu mapuje i nová výstava v Muzeu Šumavy v Kašperských Horách na Klatovsku. Vypráví o tom, jak se šelmy po 150 letech od vyhubení člověkem do šumavské přírody vracejí, o jejich soužití s lidmi, popisuje i způsoby jejich zkoumání.

Reklama

Související témata:
Kašperské hory

Doporučované