Hlavní obsah

Po 20 letech poletí Britové domů. V Afghánistánu jich padly stovky

Foto: Profimedia.cz

Britští vojáci v Afghánistánu v roce 2014.

Reklama

Na konci února podepsali Američané s Tálibánci mírovou dohodu. A vojáci Severoatlantické aliance se teď připravují na odlet domů, stažení ozbrojených jednotek z Afghánistánu bylo totiž jednou z podmínek smlouvy. Jak jsou na tom Britové, kteří byli součástí afghánského konfliktu prakticky od jeho samého začátku?

Článek

Dobré vědět:

– Na konci února podepsaly Spojené státy mírovou dohodu s radikálním hnutím Tálibán.

– Ta mimo jiné slibuje stažení koaličních vojsk z Afghánistánu. A to do 14 měsíců.

– Spojené království se zapojilo do války v Afghánistánu v roce 2001 v rámci operace Trvalá svoboda. V bojích padlo 453 Britů.

Kolik britských vojáků se vrátí domů?

Podle britského listu The Times je v afghánské metropoli Kábulu 1100 zbývajících britských vojáků. Ti by měli, stejně jako jiní členové koaličních jednotek, v příštích čtrnácti měsících opustit Afghánistán.

Co Britové v Afghánistánu dělali?

Stejně jako jiné státy Severoatlantické aliance měly britské armádní jednotky podle BBC za úkol trénovat afghánské ozbrojené síly a policii, chránit důležité budovy, v některých částech fungovat jako pouliční hlídky a bojovat proti ozbrojeným skupinám typu Tálibánu nebo al-Káidy.

Jaké dopady má afghánská mise doma?

Mezi ty nejzávažnější patří vysoký počet sebevražd mezi Brity, kteří v Afghánistánu sloužili, i vyšetřování britských vojáků kvůli obviněním ze spáchání válečných zločinů. Loni na podzim Mezinárodní trestní soud oznámil, že se bude zabývat obviněním britských vojáků ze spáchání válečných zločinů. Měli se dopustit mučení a vražd civilistů jak v Afghánistánu, tak i v Iráku. Armáda i úřady se podle BBC snažily tyto činy ututlat.

Sebevraždy britských vojáků

The Times přišly s tím, že si za poslední dva měsíce vzalo život asi 14 členů britské armády, kteří v Afghánistánu byli v současnosti nebo dříve na misi. Britské ministerstvo obrany také uvedlo, že sebevraždu spáchalo od předloňského února 29 vojáků, kteří se zúčastnili operace Herrick. Ministr zahraničí John Mercer řekl, že jde mimo jiné o ty, kteří byli součástí jedné konkrétní jednotky. „Ta sloužila v určitém období v Afghánistánu… V tom nejkrvavějším období,“ řekl Mercer.

Jak se ke konfliktu stavěla britská vláda?

Za dlouhá léta afghánského konfliktu muselo osazenstvo Downing Street nejednou obhajovat britské působení v Afghánistánu. V roce 2014 například vláda oznámila, že Britové spolu s misí Mezinárodních bezpečnostních podpůrných sil v této zemi končí. „Bojové jednotky do Afghánistánu již nepošleme za žádných okolností,“ prohlásil tehdejší šéf rezortu obrany Michael Fallon. O pár let později pak premiérka Theresa Mayová oznámila, že Afghánistánu posílá několik stovek britských vojáků. „Vojáci pomůžou zemi ke stabilitě a bezpečnosti, kterou si Afghánci zaslouží,“ řekla Mayová.

Princ Harry v Afghánistánu

Na misi do Afghánistánu vyrazil i princ Harry. V britské armádě sloužil deset let, získal hodnost kapitána a právě do afghánského konfliktu se zapojil hned dvakrát. Deset týdnů na přelomu let 2007 a 2008 a dvacet týdnů na přelomu let 2012 a 2013. Po návratu z druhé mise přiznal, že při boji „zabíjel Tálibánce“. Působil tam jako pilot bojového vrtulníku.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry v Afghánistánu.

Spolupracovaly české a britské jednotky?

Ano. Ne vždy ale bez problémů. Britský deník The Telegraph informoval v roce 2009 o tom, že speciální zásahová jednotka české armády ztratila důvěru britských ozbrojených sil. Češi se údajně několikrát stáhli ze společných operací, protože šlo o těžké boje. Jindy zase měli odmítnout se bojů zúčastnit proto, že jich bylo přespříliš na dovolené. Zatímco tehdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová slíbila, že případ prošetří, velitel jednotky Petr Krčmář nařčení odmítl. Uvedl, že jde o výmluvu k rozpuštění skupiny.

Kolik vojáků má NATO v Afghánistánu?

V současnosti je na misi v Afghánistánu zhruba 17 tisíc vojáků NATO a partnerských států. Severoatlantická aliance se do konfliktu zapojila v roce 2001 kvůli operaci Trvalá svoboda. V Afghánistánu vojáci zemí NATO také bojovali v letech 2003 až 2014 v rámci mise Mezinárodních bezpečnostních podpůrných sil. K tomu jim dala mandát Rada bezpečnosti Organizace spojených národů na konci roku 2001 v návaznosti na Bonnskou dohodu. Této mise se zúčastnilo přes 130 tisíc vojáků NATO.

Kolik vojáků Severoatlantické aliance padlo v Afghánistánu?

Podle údajů zveřejněných německou databází Statista zemřelo v Afghánistánu od roku 2001 do konce loňského roku 3585 vojáků NATO. Britů bylo 453. Podle Watsonova institutu na Brown University ve Spojených státech zemřelo v afghánském konfliktu více než 150 tisíc lidí. Z toho přes 40 tisíc civilistů.

Mohlo by vás zajímat:

– informace britské armády k nasazení v Afghánistánu

– série The Afghanistan Papers amerického deníku The Washington Post, která odhalila neúspěšnost mise Američanů a západní koalice v Afghánistánu

Reklama

Doporučované