Hlavní obsah

Po Bezosově odchodu čeká Amazon nová kapitola. Exšéf ale nemizí zcela

Foto: wikipedia

Zakladatel a generální ředitel Amazonu Jeff Bezos.

Reklama

Zakladatel Amazonu opustí funkci výkonného ředitele. Jeff Bezos však z firmy úplně neodchází, nadále se bude podílet na jejím chodu. Od založení z Amazonu vybudoval jeden z největších internetových obchodů světa.

Článek

Zakladatel amerického internetového obchodu Amazon a druhý nejbohatší muž planety Jeff Bezos se rozhodl opustit post výkonného ředitele firmy, kterou řídil od jejího založení. Přichází tak konec jedné z nejohromnějších kapitol v moderní historii byznysu. Přesto je Bezosův krok v moha ohledech přirozený a nevyhnutelný, jak napsala agentura Bloomberg.

Během posledního čtvrtstoletí se pod jeho vedením z Amazonu stal jeden z největších internetových obchodů s hodnotou 1,7 bilionu dolarů a více než 1,2 milionu zaměstnanců po celém světě, včetně Česka. Firma dokázala růst i v době ekonomické krize a za poslední čtvrtletí svůj zisk více než zdvojnásobila na 7,2 miliardy dolarů. Za minulý rok tak dosáhla výdělku 21,3 miliardy dolarů.

Podle Bloombergu by tyto výsledky mohly být důvodem, proč se Bezos rozhodl odejít. Společnost poprvé vykázala čtvrtletní tržby vyšší než 100 miliard dolarů. Dostat tržby na 200 miliard dolarů by pro Bezose už nemuselo být tak uspokojivé.

Bezos: Nový šéf má moji důvěru

Místo ředitele teď přenechá Andymu Jassymu, který v Amazonu řídí cloudové aktivity. „Andy je ve společnosti dobře známý a v Amazonu působí téměř tak dlouho jako já. Bude vynikajícím lídrem a má moji plnou důvěru,“ řekl Bezos, který po odchodu už nebude mít na společnost takový vliv.

Jassy byl prvním technickým asistentem Bezose a jeho pravá ruka. V poslední době přivedl Amazon Web Services k ročnímu obratu 50 miliard dolarů, což je pro 15 let starý podnik mimořádný úspěch. První dojem na Bezose udělal už v 90. letech ještě jako čerstvý absolvent Harvardu.

Budoucí šéf společnosti zcela převzal Bezosovu provozní filozofii a přijal jeho dlouhodobé hodnoty, jako je posedlost zákazníky, sebekontrola a potřeba provádět změny. „Je opravdu těžké vybudovat podnik, který vydrží dlouhou dobu. Abyste to dokázali, budete muset mnohokrát objevovat sami sebe znovu a znovu,“ řekl Jassy.

Bezos svým zaměstnancům slíbil, že ve společnosti zůstane nadále aktivní i po odchodu z postu ředitele. Stane se výkonným předsedou správní rady Amazonu. Má v úmyslu „zaměřit svou energii a pozornost na nové produkty“, jako tomu bylo v počátcích Amazon Alexa a čtečky knih Kindle.

Finanční ředitel Amazonu Brian Olsavsky uvedl, že se Bezos „bude podílet na mnoha velkých a nezvratných rozhodnutích“, čímž myslí „důležitá rozhodnutí, jako jsou akvizice a strategie“. To je útěchou pro investory, kteří vyjádřili spokojenost s odchodem tak, že odolávali panickému výprodeji akcií a udrželi je relativně beze změny. Pokud se o Bezosovi za posledních 25 let něco dozvěděli, tak to, že přesně ví, kterými dveřmi projít ve správný čas.

Amazon minulý rok nedoprovázely jen rostoucí tržby, ale i řada nepříjemností. Evropská komise ho vyšetřovala kvůli porušování pravidel hospodářské soutěže a v červenci chtěl americký Kongres technologickým gigantům Applu, Googlu, Facebooku a Amazonu utáhnout otěže.

Když Bezos vypovídal v Kongresu po boku Tima Cooka, Marka Zuckerberga a Sundara Pichaie, vedl si dobře, ale vypadal, že by raději dělal něco jiného – třeba se zabýval stavbou raket ve své další firmě Blue Origin.

Šéfové největších firem světa jsou jedněmi z nejdůležitějších postav byznysu. Výměnou vedení si v minulosti prošly i další firmy srovnatelné s Amazonem. Mezi ně patří třeba Apple, který je podle tržní kapitalizace největší firmou na světě. V roce 2011 ze zdravotních důvodů rezignoval na post generálního ředitele zakladatel společnosti Steve Jobs a ve funkci ho nahradil současný šéf Tim Cook.

V roce 2000 se Bill Gates vzdal funkce generálního ředitele Microsoftu, který vedl od chvíle, kdy firmu spoluzaložil. Ve společnosti však zůstal a podle svých slov se vrátil k tomu, co má nejraději, a to vymýšlení softwaru, technologií a strategií pro budoucnost. Jeho místo zaujal Steve Ballmer, kterého v roce 2014 nahradil současný ředitel Satya Nadella.

Reklama

Doporučované