Hlavní obsah

Po Blatném skončí také hlavní koordinátorka pro očkování

Foto: Facebook/Kateřina Baťhová

Národní koordinátorka pro očkování Kateřina Baťhová.

Reklama

Po odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného skončila na pozici národní koordinátorky pro očkování i Kateřina Baťhová. Jako důvod uvedla právě ministrův nedobrovolný konec ve funkci.

Článek

S koncem ministra zdravotnictví Jana Blatného (za hnutí ANO) dojde k dalšímu odchodu. Z funkce hlavní národní koordinátorky pro očkování proti covidu-19 odchází Kateřina Baťhová.

Baťhová skončí sama. Důvodem je, že na konci ledna, kdy tuto funkci převzala po Zdeňku Blahutovi, chtěla pomoci ministrovi Blatnému.

A tak když byl ve středu Blatný odvolán prezidentem Milošem Zemanem, rozhodla se také skončit. O svém odchodu už řekla také premiérovi Andreji Babišovi.

+9

„Pana premiéra jsem o tom informovala. Nenechám toho ze dne na den, ale domluvím se s novým ministrem, aby maximálně do konce měsíce dubna proběhla změna,“ uvedla pro Seznam Zprávy Baťhová, která několik let na ministerstvu zdravotnictví vedla odbor zahraničních věcí a Evropské unie.

Tím, kdo Blatného nahradí, bude Petr Arenberger. Ten byl dosud ředitelem Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Funkce národního očkovacího koordinátora je nyní velmi důležitá. Člověk na tomto postu má detailní přehled o dodávkách vakcín, přitom má skrze Národní dispečink očkování řídit i distribuci do regionů, spolu se svým týmem je v permanentním kontaktu s krajskými koordinátory.

Mimo jiné by národní koordinátor měl hlídat i to, zda je očkování v souladu se schválenou vakcinační strategií. V tuto chvíli tomu tak úplně není.

Počty naočkovaných s první a druhou dávkou za plány zaostávají. Jsou i některé problémy v oblasti distribuce, kdy desítky tisíc vakcín zůstávaly v minulých týdnech nevyužity.

Fotky: 160 ministerských dní Jana Blatného

+11

Reklama

Doporučované