Hlavní obsah

Po bleskové povodni půjdou k zemi nejméně dva domy, další potřebují podpěru

Foto: HZS Olomoucký kraj

Jeden z povodní zničených domů v obci Šumvald.

Reklama

Dva rodinné domy zasažené ničivými povodněmi v Šumvaldu na Olomoucku určili dnes statici k demolici. Celkem odborníci prohlédli 22 zasažených objektů. Další objekt musejí hasiči stabilizovat pomocí pažení.

Článek

„Některé objekty jsou v oblasti postižené povodní staticky poškozené, procházeli je statici. Prozkoumali 22 objektů. Dva rodinné domy odborník doporučil k demolici, jednu budovu stabilizujeme pomocí pažení. Využijeme speciální kontejner s výdřevou,“ uvedli olomoučtí hasiči na Twitteru.

Prohlídka zasažených lokalit bude pokračovat ve čtvrtek, na řadu přijdou mosty.

„Dvaadvacet objektů, které dnes statici prozkoumali, se týkalo Šumvaldu a jeho místní části Břevence. Rodinné domy, které určil statik k demolici, jsou v Šumvaldu, stejně jako dům, který nyní hasiči stabilizují,“ uvedla mluvčí hasičů.

Hasiči v oblasti Uničova a jižní části Šumperska, které zasáhly ničivé povodně v noci na pondělí, i dnes likvidovali následky povodní. Prioritou dnes pro ně bylo vyčištění toku v Šumvaldu, využili ve spolupráci se správcem toku kráčející bagr, který koryto rozšířil tak, aby pojal více vody pro případ dalšího deště. „Podle předpovědi by se postižené oblasti měly intenzivní srážky vyhnout, ale preventivně jsme nachystali 500 pytlů s pískem,“ doplnila mluvčí.

Foto: HZS Olomouckého kraje

„Naší prioritou bylo dnes vyčištění toku v Šumvaldu pomocí kráčejícího bagru ve spolupráci s jeho správcem. Podle předpovědi by se oblasti měly intenzivní srážky vyhnout, ale preventivně chystáme pytle s pískem. Úzce spolupracujeme s příslušníky policie, kterých je v Šumvaldu šedesát,“ uvedli na sociální síti hasiči.

Hasiči také káceli stromy, které by mohly spadnout, ve čtvrtek budou kameny zpevňovat část břehů Oskavy. „V Dlouhé Loučce jsme čerpali i velmi hluboké studny a rozdávali jsme pytle s pískem. Zítra budeme v plnění pytlů pokračovat. V Pňovicích jsme odčerpali lagunu v zástavbě,“ dodala mluvčí.

Kvůli velkému pohybu těžké techniky, která odváží nánosy naplavenin a znehodnocený materiál, byl Šumvald po dobu zásahu uzavřen pro veřejnou dopravu. Ve večerních hodinách by podle mluvčí hasičů měla policie provoz opět obnovit. Hasiči zároveň v Uničově na požární stanici shromažďují humanitární pomoc, odkud ji budou postupně vozit potřebným. I dnes se v terénu pohybovali zástupci humanitárních organizací, kteří zjišťovali aktuální potřeby místních obyvatel.

Reklama

Doporučované