Hlavní obsah

Sedmkrát odsouzený podvodník působil po boku soudce vrchního soudu

Foto: ČT24

Obviněného Milana Bíbu poslal soud v prosinci do vazby, ven se dostal až ve druhé polovině ledna.

Reklama

Vrchní soudce stíhaný za korupci se přátelil s recidivistou, který byl opakovaně odsouzen do vězení za podvody a zpronevěru. Oba muže policisté stíhají pro úplatky.

Článek

Oslovoval ho „Milďásku“. Představoval ho – jakoby v nadsázce – jako svého neformálního asistenta. A půjčoval mu peníze, které už nikdy neviděl.

Vrchní soudce Zdeněk Sovák, stíhaný pro rozsáhlou korupci, měl několik let po boku invalidního důchodce a podnikatele Milana Bíbu. Soudci dělal společnost, pral mu, nakupoval a dělal řidiče.

Především však, jak policistům ukázaly tři čtvrtě roku trvající odposlechy, Sovák s Bíbou plánovali vzít si úplatek 50 milionů korun za to, že Sovák svým verdiktem u odvolacího vrchního soudu sníží trest obžalované stavební firmě Metrostav.

Šedesátiletý Milan Bíba se přitom, jak nyní Seznam Zprávy zjistily, dostal do soudcovy blízkosti už jako mnohokrát trestaný recidivista. Většinou šlo o různé podvody a zpronevěry.

První jeho trest se datuje do roku 1979, kdy byl odsouzen ještě pod jménem Bandy. Později se soudcův „neformální asistent“ přejmenoval na Bíbu. A jeho poslední verdikt, který ho poslal do vězení, padl před deseti lety.

Podvody, zpronevěra

Rozsudky vynesené nad Milanem Bíbou získaly Seznam Zprávy od soudů podle informačního zákona.

Například v roce 2001 pozdější soudcův přítel vyinkasoval od jedné ženy 300 tisíc korun s tím, že jí zprostředkuje koupi bytu na dobré adrese v Praze. Jenže bydlení nesehnal a většinu peněz si nechal. U soudu později vysvětloval, že chtěl peníze vrátit – ale mezitím musel nastoupit do vězení kvůli jiné kauze. Za tuhle zpronevěru dostal Milan Bíba rok a půl nepodmíněně.

Další rozsudek se také týká bytu. Milan Bíba v roce 2004 vylákal z lékaře Ústřední vojenské nemocnice postupně 1,5 milionu. Slíbil mu, že na něj za to přepíše družstevní byt. Jenže ten ve skutečnosti Bíbovi vůbec nepatřil, přestože Bíba v něm pro lékaře uspořádal i prohlídku. Opatrný doktor si na schůzky, kde Bíbovi předával peníze, zval i své kamarády jako svědky. Ti pak pomohli před soudem Bíbu usvědčit z podvodu. Byly z toho dva a půl roku vězení.

Nejpřísnější trest – šest let nepodmíněně – dostal Milan Bíba v roce 2011: šlo o úvěrový podvod, kdy se pomocí padělané kupní smlouvy na dům snažil získat čtyřmilionovou půjčku.

Jen v jednom případu se v Bíbově trestním rejstříku nejednalo o majetkový trestný čin. Ve stejné době, kdy byl souzený za úvěrový podvod, přišel o řidičák. Přestože byl „vybodovaný“, dál svým Mercedesem S320 CDI jezdil. Rozsudkem mu byla tříletá podmínka.

Kde se seznámili?

Není jasné, jak se Milan Bíba se svým hustě popsaným trestním rejstříkem k soudci Sovákovi dostal.

Seznam Zprávy se soudcova „neformálního asistenta“ opakovaně snažily kontaktovat a získat jeho vyjádření, ale marně. Nepodařilo se to ani přes jeho advokátku, která ho zastupuje v aktuálním korupčním případu.

V textu obvinění v korupční kauze kolem soudce Sováka se o začátku neobvyklého přátelství nic nepíše.

Podle dokumentu, z něhož Seznam Zprávy citovaly už loni v prosinci po Sovákově zatčení, vyšetřovatelé každopádně zadokumentovali, že Milan Bíba byl se soudcem Sovákem téměř pořád – většinou ho navštěvoval v jeho bytě, kde měli detektivové tajně umístěné kamery. Tam také podle písemného usnesení o zahájení trestního stíhání mimo jiné plánovali, že Sovák zařídí pro firmu Metrostav příznivý trest – a za to soudce s „asistentem“ od největší stavební společnosti v zemi naúčtují 50 milionů (původně hovoří dokonce o 100 milionech).

V dalším případu měl pak soudce Sovák přijmout 100 tisíc od advokáta Jiřího Teryngela a pokusit se těmito penězi ovlivnit jiného vrchního soudce. Policie neví, kdo tím soudcem měl být. Každopádně Teryngel se k činu přiznal a chce uzavřít takzvanou dohodu o vině a trestu. Tedy vyměnit rychlé přiznání za příznivější rozsudek.

Milan Bíba také u sebe nosil soudcovu kartičku pro vstup na Vrchní soud v Praze. A když potřeboval, prokazoval se s ní jako soudcův spolupracovník. Není známé, jestli mu ji soudce sám dal, nebo si ji Bíba opatřil jinak. Bíba do odposlouchávaného telefonu říkal Sovákovi: „Dědo.“

Seznam Zprávy hovořily v uplynulých měsících s mnoha lidmi z justice, kteří sedmdesátiletého soudce Sováka dlouho znají.

Všichni ho popisovali jako velmi přátelského, na soudce až příliš důvěřivého člověka. Na druhou stranu, v odposleších, které cituje policejní usnesení o zahájení stíhání, Sovák často Bíbovi přitakává: podle kriminalistů musel vědět, že hovory se točí kolem úplatků a ovlivňování rozhodnutí soudů.

Loni v prosinci soudce Sovák u vazebního soudu korupci popřel. Od té doby k případu veřejně nemluví.

Reklama

Související témata:

Doporučované