Hlavní obsah

Po Češích, Bavorech a Italech i my musíme říct „ne” migrantům, nabádá Maďary favorit voleb Orbán

Viktor Orbán volí svůj Fidesz. Je to jediná bezpečná volba, říká Maďarům.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

V Maďarsku se v neděli konají parlamentní volby, jejichž favoritem je stávající premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz. Hraje se o ústavní většinu pro jeho kritizované reformy.

Článek

Orbánovi se zřejmě podaří ve volbách zvítězit potřetí v řadě, otázkou však je, zda si Fidesz spolu s křesťanskými demokraty v parlamentu udrží ústavní většinu.

Díky ní šéf maďarské vlády prosadil změny v klíčových institucích, včetně justice a médií, které jeho kritici doma i v zahraničí označují za oslabení právního státu a demokracie.

Lidé mají o volby největší zájem od roku 1998, vyplývá z údajů ústřední volební komise. Během prvních tří hodin přišlo hlasovat 13,7 procenta voličů.

Předvolební průzkumy dávaly Orbánovým konzervativcům náskok dvaceti až třiceti procentních bodů před opozicí. Ta naopak živí naděje, že ji podpoří voliči, které Orbán unavil svými neustálými výpady proti domnělým nepřátelům maďarského národa i tím, že údajně toleruje rozbujelou korupci ve svém okolí.

Orbán už volil

„Poté, co dalo jasně najevo, že je proti migraci Bavorsko, Itálie, Česko a Rakousko, je nyní řada na Maďarsku,” řekl Orbán portálu Origo. V předvolební kampani se stavěl do role zachránce maďarské křesťanské kultury před muslimskou migrací do Evropy. Podle svých kritiků tak v Maďarsku rozdmýchává xenofobii.

Orbán novinářům u volební místnosti řekl, že hlasoval pro svůj Fidesz, protože to je „jediná bezpečná volba”, a že během dne hodlá mobilizovat voliče.

Voleb se může zúčastnit zhruba 7,9 milionu oprávněných voličů. Hlasování skončí v 19:00. Odhady z průzkumů mezi voliči při odchodu z volebních místností se neplánují. Předběžné výsledky mají být známé pozdě večer.

Sledujte pořad Obzor Filipa Horkého v celoplošné Televizi Seznam o maďarských volbách. Premiéra v úterý ve 20.30. Jak naladit televizi Seznam, se dozvíte ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované