Hlavní obsah

Po „chřipčičce“ přeplněné masové hroby. A plány na sesazení prezidenta

Foto: Profimedia.cz

Snímek hromadných hrobů v amazonském městě Manaus.

Reklama

Ve světovém žebříčku nezodpovědných vůdců pandemické éry by Bolsonaro hravě obsadil přední příčky. Po zlehčování nebezpečí koronaviru, hořící Amazonie a upřednostňování vlastních zájmů před životy Brazilců přichází odveta.

Článek

Vyplevelení brazilské politiky od korupce, zlepšení politiky, odstřižení politiků od koryt. Jair Bolsonaro brazilské prezidentství zahájil spoustou zvukomalebných slibů. Šestnáct měsíců po jeho působení v čele státu je ale všechno jinak. Brazilská ekonomika letí volným pádem dolů, prezident i jeho rodina čelí policejnímu vyšetřování a tisíce Brazilců umírají i kvůli jeho kontroverzním tvrzením, že koronavirus je jen „chřipčička a Bůh je Brazilec“. V nejvyšších řadách zůstali korumpovatelní politici, se kterými prezident tvoří kariéristický potravní řetězec.

Brazílie tento týden překonala počet obětí hlášených Čínou. S nařízením přísnějších pravidel karantény zatím Bolsonaro jen koketuje a příliš empatie více než 6300 mrtvým Brazilcům a jejich rodinám neprojevil.

Například v rušném brazilském amazonském městě Manaus zahynulo během několika dní tolik lidí, že rakve musí být naskládány na sebe v dlouhých, spěšně vykopaných zákopech na městském hřbitově. Někteří zoufalí příbuzní raději neochotně zvolili pro své blízké kremaci. Situaci s počtem obětí nezvládá ani Sao Paulo. Pole čerstvých hrobů, které v dubnu Bolsonaro odsoudil jako přehnané, je nyní úplně plné. Bolsonaro se tak během pandemie vykreslil jako bezohledný vůdce.

„No a co? Pardon, ale co po mně chcete, abych udělal?“ řekl tento týden k tématu rostoucímu počtu obětí a přidal vtípek o svém prostředním jménu. „Jmenuji se Mesiáš, ale zázraky neumím.“ Co ale ukázal, že umí, tak uvrhnout zemi do politické krize.

Foto: Profimedia.cz

Letecký pohled na Manaus.

Vyhodil vedoucího federální policie. Na protest pak rezignoval ministr spravedlnosti a nejpopulárnější člen kabinetu Sergio Moro. Při svém loučení Moro obvinil prezidenta ze snahy bránit spravedlnosti a zásahů do policejní práce tím, že dosadil nižšího úředníka do čela agentury vyšetřující několik jeho spojenců, včetně jednoho z Bolsonarových synů. Na vyšetřování střetu zájmů Bolsonara prezident reagoval se vzdorovitostí – co je prý na tom mít v čele policejního sboru rodinného přítele.

Brazilským kongresem tak začaly rezonovat hlasy volající po Bolsonarově rezignaci nebo impeachmentu. Opozice ale neměla na svržení plán a spoléhala na to, že prezidentovi dojde, že i na něj se vztahuje zákon. „Podléhá klamu, když si myslí, že není vázán ústavou,“ řekl Randolfe Rodrigues, opoziční senátor. „Doufám, že si uvědomí, že podléhá zákonům.“

Nejvyšší brazilský soud nicméně povolil zahájení vyšetřování prezidenta Jaira Bolsonara a federální policie tak má 60 dní na to přijít s verdiktem. V případě obžaloby kongresem by byl Bolsonaro dočasně odstaven z funkce a nahrazen jeho místopředsedou Hamiltonem Mourãoem na dobu až 180 dnů. Pokud by byl shledán vinným, byl by Bolsonaro odvolán z funkce. Jenže - brazilský kongres je notoricky nestabilní a není jasné, jak bude reagovat 513 zákonodárců v dolní komoře.

V plánech na převrat ve vedení Brazílie figuruje výrazně i armáda. Bolsonarova éra dala brazilským generálům hrát první housle v brazilské vládě. Aktivní a bývalí vojenští funkcionáři v současné době zastávají devět z 22 funkcí kabinetu. Tato místa dávají pravomoci v otázkách, jako je fiskální politika, vývoj v Amazonii a reakce na pandemii. A je to právě tato vojenská odnož, která se podle některých spekulací rozhodla jednat.

Bolsonaro ozbrojené síly v projevech pravidelně vychvaluje. Veřejný rozpočet přidělený ministerstvu obrany v roce 2020 byl ale nejmenší za více než dvě desetiletí. Generálům dochází, že zvládnout geopolitickou krizi těchto rozměrů v ekonomicky bankrotující zemi, která čelí závažné pandemii, vyžaduje Bolsonarův konec.

Jednou ze spekulací je snaha o převzetí vlády viceprezidentem a bývalým generálem Hamiltonem Mourãou, který si tuto pandemii, zdá se, přímo vychutnává. Poté, co Bolsonaro vyhodil ministra zdravotnictví, který chtěl prosadit opatření o sociálním distancování, se viceprezident směrem k novinářům ušklíbl a řekl: „Všechno je pod kontrolou. Jen nevíme, pod čí.“

Političtí analytici tvrdí, že vojenské převzetí moci je v dnešní Brazílii nemyslitelné vzhledem k síle kongresu, soudů, občanské společnosti a tisku. Další analytici ale mají obavy, že by generálové mohli proměnit Bolsonara v loutkového vůdce.

Od té doby zahájila armáda řadu kroků, které naznačují, že plánují politický zásah. Nedávno se viceprezident Hamilton Mourão setkal se skupinou generálů a prodiskutoval způsoby, jak ho přivést k moci. V praxi to znamená, že brazilská armáda otevřeně plánuje politický převrat, aby stáhla Bolsonara a umístila Mourãa do čela republiky. Impeachmentový proces už byl zahájený nahlášením Bolsonara k Mezinárodnímu trestnímu soudu za podniknuté kroky vedoucí k růstu pandemie a smrti tisíců lidí.

Po zohlednění všech možných hledisek se zdá, že Bolsonarova funkce prezidenta se nachýlila svému konci. Legálně odsouzený, bez podpory veřejnosti a odmítnutý ozbrojenými silami - tak zbývá brazilskému prezidentovi pouze počítat se zahraniční pomocí Spojených států. Otázkou ale je, nakolik má Washington v současné situaci zájem zaobírat se zrovna Bolsonarem.

Reklama

Doporučované