Hlavní obsah

Po čtyřech letech od obvinění je liberecký hejtman Půta před soudem

V Liberci začal soud s hejtmanem Martinem Půtou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý předseda Starostů a nezávislých Martin Půta je obžalován v korupční kauze. Podle policie přijal statisícový úplatek v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci.

Článek

Krajský soud v Liberci se v úterý ráno začal zabývat korupční kauzou, v níž je obžalováno 13 lidí, čtyři firmy a také hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Politik, jehož policie obvinila v této kauze už v listopadu roku 2014, je obžalován z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Od počátku obvinění odmítá.

Líčení jsou zatím naplánovaná tento týden do pátku a ještě dva dny v příštím týdnu. Spis má podle státního zástupce Radima Kadlčka asi 20 000 stran.

Líčení začalo v největší jednací síni libereckého soudu, ani tak ale nestačila místa vyhrazená obhajobě. Obžalovaní s obhájci zabrali také celou pravou část hlediště se čtyřmi řadami, kde sedává veřejnost.

Za trestný čin, z něhož je hejtman Půta obžalován, stanoví trestní zákoník sazbu pěti až deseti let vězení.

Policie dospěla k závěru, že přijal statisícový úplatek v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Projekt za 65 milionů korun měl získat evropskou dotaci z ROP Severovýchod. Žádné evropské peníze ale na projekt vyplaceny nebyly. Od začátku byl projekt veden jako rizikový, a peníze tak měl získat až po skončení a celkové kontrole.

Kauza se týká i dalšího evropského projektu v Liberci, oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů korun. V tom hejtman Půta jako obžalovaný nefiguruje. Ani na oddychovou zónu evropská dotace nebyla vyplacena. Oba projekty připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany (GEPO).

U jednotlivých obžalovaných se právní kvalifikace v obžalobě liší. Stíháni jsou pro trestné činy poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplácení, přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a legalizace výnosů z trestné činnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované