Hlavní obsah

Po demonstracích v Pásmu Gazy bylo zraněno 220 Palestinců. Oslavovali útok na Izraelce

Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Palestinci protestovali před hraničním plotem s Izraelem v Pásmu Gazy, přes dvě stě jich bylo zraněno. Demonstrace, které se zúčastnilo asi osm tisíc lidí, byla oslavou sedmnáctiletého Palestince, jenž minulý týden pobodal tři Izraelce a dalšího zabil.

Článek

Pětadvacetiletý Palestinec byl zabit a dalších 220 jich bylo zraněno při protestech v Pásmu Gazy u hranice s Izraelem. Devadesát ze zraněných přitom postřelili izraelští vojáci. S odkazem na sdělení ministerstva zdravotnictví v Gaze o tom informoval izraelský list Haarec.

Padesát zraněných palestinských demonstrantů bylo odvezeno do nemocnice, zatímco další byli ošetřeni na místě. Protesty se konaly na počest sedmnáctiletého chlapce, který minulý týden zabil jednoho člověka a další tři lidi pobodal v židovské osadě na okupovaném Západním břehu Jordánu. Organizátoři shromáždění uvedli, že si přejí vysokou účast a že chtějí „vzkázat Palestincům, aby se nevzdali teroristickému diktátu Izraele“.

Podle izraelské armády se dnešního protestu zúčastnilo na osm tisíc Palestinců, někteří k Izraeli posílali balonky s hořlavinami, což na izraelském území způsobilo 26 požárů. Oheň však hasiči dostali pod kontrolu.

Páteční protesty v Pásmu Gazy

Palestinci v Pásmu Gazy protestují od konce března proti špatným životním podmínkám a žádají možnost vrátit se na území, jež byla domovem jejich předků, ale která se v současnosti nacházejí v Izraeli. Od začátku protestů 30. března izraelská palba usmrtila i s dnešní obětí 156 Palestinců. Zabit byl za tu dobu jeden izraelský voják.

Izrael se stal terčem mezinárodní kritiky za používání ostré munice při střelbě na palestinské demonstranty. Premiér Benjamin Netanjahu ale kroky armády brání s tím, že Izrael musí chránit své hranice. Ze zneužívání protestů k páchání útoků izraelská vláda viní palestinské radikální hnutí Hamás.

Reklama

Související témata:

Doporučované