Hlavní obsah

Po desítkách let čeká Irsko zásadní změna. Potraty budou legální

Irové podpořili legalizaci potratů, ukazují průzkumy po referendu.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Pro zrušení zákazu interrupcí se podle předběžných výsledků vyjádřila většina obyvatel měst i venkova, proti byli spíše občané v důchodovém věku. Přerušení těhotenství však zůstane ilegální do té doby, než parlamentem projde nová ústavní legislativa.

Článek

Irsko se vyslovilo pro legalizaci interrupcí. Ukazují to předběžné výsledky z hlasování v ústavním referendu, které se konalo tento pátek. Pro zrušení takzvaného osmého dodatku se vyjádřily více než dvě třetiny voličů.

Referendum bylo v tradičně katolickém Irsku v posledních letech jedním z nejvíce kontroverzních. Podle statistik listu Irish Times hlasovali pro změnu ústavy hlavně ženy a mladí lidé. Největší podporu měla legalizace potratů mezi obyvateli irského hlavního města Dublinu.

Pro zrušení přísných zákonů se vyjádřila také většina obyvatel venkova. Důchodci převážně podpořili udržení zákazu. Za volbami cestovaly také tisíce Irů a Irek z celého světa.

Ačkoliv předvolební odhady počítaly s tím, že se Irové vyjádří spíše pro zrušení osmého dodatku, dvoutřetinový výsledek většinu analytiků překvapil, píše list The Irish Times.

Pro zrušení zákona se vyjádřil také předseda vlády Leo Varadkar ze strany Fine Gael. Ten se mimo jiné jako první irský premiér otevřeně přiznal k homosexualitě.

O právu žen na potrat hlasovali Irové již počtvrté za 40 let. Plebiscit provázely také obavy z ovlivňování výsledku na sociálních sítích. Firmy Google a Facebook na to reagovaly omezením reklam týkajících se referenda.

Přísné zákony v Irsku doposud umožňují umělé přerušení těhotenství jen v případě vážného ohrožení života matky. Vláda již dříve oznámila, že pokud referendum projde, umožní ženám podstupovat interrupce do 12. týdne těhotenství. Do schválení nového ústavního dodatku však zůstanou nezákonné.

Reklama

Související témata:

Doporučované