Hlavní obsah

Po dlouhém mlčení VW přiznal, že se výroba Superbu stěhuje na Slovensko

Foto: Shutterstock.com

Přesun Superbu podle VW uvolní Škodě ruce pro výrobu jiných modelů v Česku. Ilustrační fotografie.

Reklama

Německý Volkswagen potvrdil přesun výroby nového Superbu automobilky Škoda. Díky tomu budou moci české továrny vyrábět více modelů, zejména SUV nebo nový elektromobil Enyaq.

Článek

Výroba nové generace modelu Superb automobilky Škoda se přesune do Bratislavy, kde se bude montovat společně s vozy Volkswagen Passat. Rozhodnutí koncernu Volkswagen, které se očekávalo, v pátek potvrdila dozorčí rada automobilky.

Přesunem výroby Superbu by se podle odborníků mohly automobilce v Česku uvolnit kapacity, bylo by tak možné vyrábět více ostatních modelů. Firma to může využít například k rozšíření výrobní kapacity SUV modelů Kodiaq a Karoq, zkrátí se tak čekací doba pro zákazníky.

O přesunu výroby Superbu se spekulovalo už v roce 2017 a 2018. Koncern VW poté rozhodl, že výrobu vozů rodiny Passat, do které patří i Superb, přesune do Kvasin. Následně se mluvilo o tom, že Superb a Passat se budou vyrábět ve zcela nové továrně koncernu v Turecku.

Letos v červenci Volkswagen ale oznámil, že zastavil plány na stavbu nové továrny. Za jeho rozhodnutím je propad poptávky v důsledku koronavirové krize. Volkswagen už loni plány na výstavbu továrny v Turecku odložil kvůli mezinárodní kritice tureckých vojenských operací v Sýrii.

Koncern Volkswagen koupil českou automobilku v roce 1991, získal 30 procent akcií. V roce 2000 už Volkswagen vlastnil 100 procent akcií. Škoda Auto loni dodala celosvětově 1,24 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v Česku, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává téměř 39 000 lidí, z toho v ČR téměř 34 000.

Automobilce Škoda Auto za prvních devět měsíců letošního roku klesl provozní zisk o 60 procent na 469 milionů eur (12,9 miliardy Kč). Negativní dopad na hospodaření měl zejména nižší objem prodeje způsobený epidemií nemoci covid-19, vývoj směnných kurzů a také mimořádné výdaje spojené s emisemi.

Reklama

Doporučované