Hlavní obsah

Po dvacáté čtvrté na vrchol Himálaje. Téměř padesátiletý rekordman pokořil Mount Everest podruhé za týden

Nepálský horolezec pokořil 24krát Mount Everest.Video: Filip Kalčák

 

Reklama

Nepálský horolezec Šerpa Kami Rita (49) vylezl po dvacáté čtvrté na Mount Everest, čímž překonal vlastní světový rekord. Před odchodem do horolezecké penze chce Kami vrchol pokořit ještě jednou.

Článek

V Nepálu obývá oblast Himálaje etnikum Šerpů. Z jejich řad se rekrutují zdatní horolezci, kteří ostatním zájemcům pomáhají s pokořením Mount Everestu (8 848 metrů). Jeden ze Šerpů se v úterý znovu zapsal do historie. Na vrchol Mount Everestu se podíval po dvacáté čtvrté, čímž překonal vlastní světový rekord. Informoval o tom web AP News.

Šerpa Kami Rita pokořil nejvyšší horu Himálaje podruhé v jednom týdnu. Po dvacáté třetí vylezl na horu 15. května, poté se vrátil do tábora a posléze se vydal na těžkou cestu znovu. Kami se v úterý ocitl na vrcholu světa spolu se skupinou dalších horolezců, kteří využili příznivého počasí.

Nepálský rekordman se chce před koncem kariéry dostat na Mount Everest ještě jednou. „Jsem stále silný a chci pokořit Sagarmathu (nepálské označení pro Mount Everest) 25krát,“ sdělil Kami agentuře Reuters.

Při jarní lezecké sezóně se na Mount Everest podívá celkem 41 týmů, které celkem čítají 378 horolezců. Ke každému týmu je přiřazen nepálský průvodce.

Kami se tradičně vydává na Mount Everest jihovýchodní trasou zvanou Mira Acharya. Stejnou cestou se na nejvyšší bod Himálaje dostala poprvé horolezecká dvojice Edmund Hillary (Nový Zéland) a Šerpa Tenzing Norgay v roce 1953.

Ještě před Kamim drželi světový rekord v počtu výšlapů na Mount Everest Nepálci Šerpa Apa a Šerpa Phurba Tashi. Dvojice pokořila nejvyšší horu světa 21krát.

Reklama

Doporučované