Hlavní obsah

Po dvou změnách ve vládě se vyjednává i konec ministra spravedlnosti. Mezi nástupci padají jména Benešová, Mečl, Tejc

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek.

Reklama

aktualizováno •

Redaktoři Babišova listu MF Dnes citují advokátku a bývalou ministryni Marii Benešovou, že se s Andrejem Babišem baví o tom, zda by ministerstvo nepřevzala.

Článek

Přestože premiér Andrej Babiš ohlásil oficiálně prezidentovi dvě změny ve svém vládním týmu, po odchodu ministra dopravy Dana Ťoka a ministryně průmyslu Marty Novákové se v kabinetu rýsuje další.

Odejít by měl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek a mezi možnými nástupci je nejčastěji zmiňováno jméno advokátky Marie Benešové.

Ta se podle zjištění Seznamu s Babišem potkává. „Léta spolu komunikujeme,“ řekla ve středu Seznamu, pro Babišův list MF Dnes se vyjádřila ke kontaktům s premiérem obšírněji.

„Říkáme si zásadní pohledy na věc, také mám své za sebou a nenechám si foukat. Ale nic není ve zlém, všechno je v pohodě, akorát je to takové delší. A pokud vím, má víc kandidátů, takže netuším, pro koho se rozhodne,“ citují ji redaktoři MF Dnes.

Potvrzuje to situaci, kterou zjistil Seznam v minulých dnech z několika zdrojů, včetně těch, jež popisují, že i ve vedení Ministerstva spravedlnosti panuje kvůli možné změně nejistota.

Babiš by ministra Kněžínka rád vyměnil, mimo jiné mu vadí, že jde o ministra, který „není vidět“.

Seznam zjistil, že na Kněžínkovo místo se skutečně zvažuje několik kandidátů. Jeden z nich podle zdrojů působí přímo na ministerstvu a je jím Kněžínkův náměstek a bývalý přední sociální demokrat Jeroným Tejc. Seznamu řekl, že osloven nebyl a že je spokojen se svým postavením na ministerstvu, které má nyní.

Dalším možným kandidátem je Stanislav Mečl, bývalý náměstek nejvyššího státního zástupce a bývalý vrchní státní zástupce v Praze. V současné době je vlastníkem advokátní kanceláře Mečl Legal.

Ten jednání s Babišem nevyloučil, i když ani výslovně nepotvrdil.

„Já bych tuto situaci v tuto chvíli nekomentoval,“ uvedl a na opakovanou otázku řekl: „Nemohu potvrdit žádná jednání, nemohu se vůbec vyjadřovat.”

V zákulisí se mluví o tom, že mezi kandidáty patřil například také bývalý vládní legislativec a ministr bez portfeje a nyní náměstek na Ministerstvu vnitra Petr Mlsna. O něm se však mluvilo už minulý rok, kdy Babiš hledal ministra spravedlnosti pro svoji druhou vládu. Nakonec vybral Taťánu Malou, které však překazila politický postup aféra s opsanou diplomovou prací.

Reklama

Doporučované