Hlavní obsah

V Číně se rodí nová vlna, která může zasáhnout svět. Developeři v problémech

Foto: Shutterstock.com

U Fantasie je značné úvěrové riziko s reálnou možností selhání. Ilustrační fotografie.

Reklama

Špatná finanční situace developera Evergrande se zřejmě v Číně šíří. Problémy má další společnost Fantasia. Nesplatila závazky ve výši několika miliard korun.

Článek

Po dluhové krizi společnosti Evergrande se řítí do problémů další čínský developer. Firma Fantasia Holding Group měla do pondělí 4. října zaplatit 205,7 milionu dolarů (4,5 miliardy korun), což neudělala.

Správce nemovitosti Country Garden Services oznámil, že Fantasia nesplatila půjčku 700 milionů jüanů (2,4 miliardy korun), která byla splatná rovněž v pondělí.

Developer podle serveru CNBC předtím požádal hongkongskou burzu, aby pozastavila obchodování s jejími cennými papíry. Podle vyjádření firmy obchodování zastavila od 9. září do odvolání. Od začátku roku se její akcie propadly téměř o 60 procent.

Finanční problémy Fantasie však nejsou tak rozsáhlé, jako ty společnosti Evergrande. Ta je nejzadluženějším developerem na světě se závazky ve výši 300 miliard dolarů.

Nyní je podle agentury Fitch Ratings u Fantasie značné úvěrové riziko s reálnou možností selhání. Agentura také upozornila na existenci soukromého dluhopisu, který není uveden ve finančních zprávách společnosti a u nějž Fantasia provedla opožděnou platbu ve výši 100 milionů dolarů.

Domníváme se, že existence těchto dluhopisů znamená, že likvidní situace společnosti by mohla být napjatější, než jsme dříve očekávali.
Agentura Fitch Ratings

„Domníváme se, že existence těchto dluhopisů znamená, že likvidní situace společnosti by mohla být napjatější, než jsme dříve očekávali. Pozdní platba také vyvolává pochybnosti o schopnosti společnosti včas splatit své splatné závazky,“ napsala Fitch Ratings. Incident s dluhopisem navíc zpochybňuje transparentnost zveřejňovaných finančních informací společnosti.

Akciový trh Fantasii oceňuje na 415 milionů dolarů (devět miliard korun). Za první pololetí vykázala zisk ve výši 153 milionů jüanů. Její tržby meziročně vzrostly o 18,5 procenta na 10,9 miliardy jüanů.

Čínský realitní sektor se dostal do centra pozornosti, když kvůli dluhům začala krachovat společnost Evergrande, podle tržeb druhý největší developer v Číně. Doposud nezaplatil úroky ze dvou dluhopisů a snažil se získat chybějící hotovost, aby mohl zaplatit dodavatelům a investorům.

V Číně už zkrachovaly stovky menších developerů. V tomto odvětví se však objevují další potíže. V hledáčku investorů je i společnost Guangzhou R&F, která od minulého měsíce potřebuje získat až 2,5 miliardy dolarů v hotovosti.

Experti se obávají dopadů a možného šíření „nákazy Evergrande“, která by mohla zasáhnout růst čínské ekonomiky. Podle odhadů analytiků tvoří realitní sektor v Číně až 15 procent hrubého domácího produktu země.

Reklama

Doporučované