Hlavní obsah

Po Evropě vlakem zdarma. Mladí Češi se do programu EU smí přihlásit již dnes

Foto: Profimedia.cz

Pro rok 2022 vybere EU 60 tisíc mladých lidí, kteří budou moci zdarma cestovat vlakem a objevovat Evropu.

Reklama

EU dnes spouští přihlašování do programu DiscoverEU, díky kterému mohou mladí Evropané volně cestovat vlakem po členských státech. Slibuje jim zážitky a získání zásadních schopností do života.

Článek

Přihlásit se do programu DiscoverEU měli osmnáctiletí Evropané možnost poprvé v létě 2018. Dodnes této jedinečné příležitosti, kdy Evropská unie hradí veškerou vlakovou dopravu napříč všemi členskými státy, využilo 70 tisíc mladých.

Program se pro aktuálně 18leté, ale i pro ty, kteří kvůli covidu-19 o tuto příležitost v loňském roce přišli, otevírá na následující rok právě dnes. Přihlásit se může každý občan (ale i malé skupinky) členského státu EU, který splňuje věkové kritérium, prokáže se dokladem a vyplní krátký kvíz. EU následně vybere několik desítek tisíc přihlášených, kteří dostanou možnost od 1. března 2022 do 28. února 2023 vyjet poznávat Evropu na jeden až třicet dní.

„DiscoverEU vám díky volnému pohybu po EU umožní získat cestovní zkušenost, prozkoumat různorodost Evropy, dozvědět se něco o kulturním dědictví a historii a seznámit se z lidmi z celé Evropy,“ uvádí web iniciativy.

Pro rok 2022 vybere EU 60 tisíc mladých lidí. Na plenárním zasedání letos v květnu europoslanci zdůraznili, že studenti patří k lidem, na jejichž životech se nejvíce podepsala omezení spojená s koronavirovou pandemií.

Reklama

Doporučované